Публикация

Проблемът с липсата на лекари в Благоевградско се задълбочава

Проблемът с липсата на лекари в Благоевградско се задълбочава

Проблемът с острата липса на лекари специалисти в област Благоевград се задълбочава. Лекари липсват в областния център, в Разлог и в град Сандански. Причината е че дипломираните млади специалисти масово избират да работят в чужбина. Повечето от лекарите, които работят в болничните заведения в областта, са в пенсионна възраст.

 

Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог е с 10 отделения. В тях работят 46 лекари специалисти. Заради липсата на млади колеги, които да започнат работа в болницата лекарите тук понякога работят без почивни дни. Голяма част от тях са в пенсионна или пред пенсионна възраст.

"Необходимост от кадри има в отделението по хирургия и в отделението по вътрешни болести, а като говорим вътрешни болести, тясна специализация неврология, гастроентерология, ендокринология. Естествено, навсякъде кадровият дефицит е наличен", коментира д-р Радка Божикова - временно изпълняващ длъжността на управител на МБАЛ-Разлог.

Болницата в Разлог обслужва населението на 4 общини. Разлог, Якуруда, Белица и Банско. Натоварването е голямо, тъй като лечение тук търсят и много туристи през зимата, когато зачестяват травмите от ски пистите в Банско.

"Общото население на четирите общини е над 50 000, но освен населението, обслужваме и много туристи. Само за Разлог, само за миналия сезон имаме над 420 000 нощувки по пистите", коментира Гергана Фарфарова - зам.-кмет по социални дейности на община Разлог.

"Много трудно се издържа - липса на свободно време, болницата работи съвместно със спешния център, като дежурствата трябва да се покриват и към болницата и като консултации към спешен център. Натовареността е много голяма", разказва д-р Божикова.

 

Липсата на лекари, които да специализират в лечебното заведение се дължи на това, че

младите избират да работят в чужбина

или по големите градове у нас заради по-високите възнаграждения.

"В чужбина се предлагат по-добри условия за специализация от самото начало на обучението до края. Просто по-лесно е това израстване, тук се изисква повече търпение и вътрешна мотивация", споделя д-р Гергана Петрова - специализант по акушерство и гинекология.

Въпреки по-добрите условия, апаратура и възнаграждения в чужбина, младият лекар Гергана Петрова е избрала болницата в Разлог. Разказва, че да работи и да помага на хората в своя роден край я кара да изпитва по-голямо удоволствие от свършената работа.

 

Вече пет месеца нито един лекар не е постъпил на работа в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. В болничното заведение са обявени 19 свободни позиции. Липсват специалисти по вътрешни болести, акушер-гинеколози, педиатри и невролози. 8 са свободните места и в болницата в Сандански.

Коментари