Публикация

Pfizer предлага намаляване с 40% доставките на ваксината срещу COVID-19 в ЕС

Pfizer предлага намаляване с 40% доставките на ваксината срещу COVID-19 в ЕС

Американската фармацевтична компания Pfizer се съгласи да удължи договора си с Европейския съюз за ваксината срещу COVID-19 от 2023 г. на 2026 г., съобщи британският в. "Файненшъл таймс", като се позова на запознати с въпроса източници.

 

Компанията е предложила да намали броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката на ваксината, се казва още в публикацията. Съгласно преразгледаните условия Pfizer иска да й бъде платено за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени, се казва в информацията на "Файненшъл таймс".

"Работейки заедно, постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на договора ни във времето доста след 2023 г, и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози", посочи в изявление еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис.

"Ако искаме да променим доставките на ваксини, ни трябва споразумение", допълни Кириакидес.

 

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните членки на закрито заседание, се посочва в публикацията. Те са

срещнали съпротива от страна на четири държави членки, включително Полша

 

Българският служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че страната му, заедно с Полша, Унгария и Литва, е против предложената сделка за излишните ваксини. Меджидиев добави, че според него и други страни от ЕС няма да подкрепят предложената сделка в сегашния й вид.

 

През януари Ройтерс съобщи за преговорите между Брюксел и Pfizer и германския й партньор "Бионтех" на фона на глобално пренасищане с ваксини срещу ковид, като Европа се е оказала с особено голям излишък. Дискусиите включваха възможността Pfizer да намали количеството от до 500 милиона дози ваксина срещу COVID-19, които ЕС се е ангажирал да купи тази година, в замяна на по-висока цена.

Коментари