Публикация

Безплатни изследвания за яйчников резерв ще се проведат в София

Безплатни изследвания за яйчников резерв ще се проведат в София

Една на 10 жени на възраст до 37 години – има проблем с яйчниковия резерв – без да е наясно с това. Яйчниковата възраст е по-голяма в сравнение с календарната. След 38 години това съотношение не се увеличава, но към проблема се добавят естествените физиологични процеси на стареене на яйчника. 

 

„Твоите яйцеклетки са твоето утре“ е мотото на скринингова кампания за яйчников резерв, която започва на 20 март. Организатори са Инвитро клиника „София“ и Федерация „Български пациентски форум. Лице на кампанията е актрисата Искра Донова. 

 

В рамките на инициативата безплатно ще могат да се изследват за яйчников резерв момичета и жени до 37 годишна възраст. Инициативата ще продължи два месеца, прегледите ще се извършват в инвитро болница "София", с предварително записан час, а хормоналните изследвания, които също са безплатни, ще се извършват в лаборатории "Цибалаб".

 

Целта на кампанията е младите момичета и жени да проверят своите репродуктивни възможности. Изследванията, които ще бъдат направени на всяка желаеща дама, в рамките на инициативата са ултразвукова оценка на яйчников резерв и изследване на хормоните, имащи отношение към проблема.

 

През целия ден доброволци на Федерацията ще раздават информационни материали на дамите, относно яйчниковия резерв на ъгъла на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий.

 

Ето и малко факти за размисъл:

 

  • Жените харчат 31,8 трилиона долара от световните разходи.
  • Жените прекарват повече от ТРИ МЕСЕЦА от живота си на фризьор
  • Средно жена прекарва 34 часа годишно при фризьор.
  • Гледа телевизия - 8 години и 4 месеца през целия си живот.
  • Прекарва в социални медии – 5 години за целия си живот.
  • 94% от жените на възраст между 15-35 години прекарват повече от час на ден в пазаруване онлайн.
  • Жените работят средно по 8 часа и 39 минути на ден – близо час повече от мъжете, като се вземат предвид както платените, така и неплатените дейности.
  • …..но не могат да намерят 30 минути годишно, за да проверят яйчниковия си резерв.

Коментари

Здравейте. Бях на посоченото място, но нямаше никой. Има ли промяна за събитието. Интересувам се много.