Публикация

Проф. д-р Хайнц Рьотингер е новият „Доктор хонорис кауза“ на МУ – София

Проф. д-р Хайнц Рьотингер е новият „Доктор хонорис кауза“ на МУ – София

С почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на МУ – София бе удостоен на официална церемония световноизвестният ортопед проф. д-р Хайнц Рьотингер. Лично ректорът на университета академик Лъчезар Трайков връчи почетните знаци – медал и сертификат. Предложението за номинацията бе направено от ръководителя на Катедрата по ортопедия и травматология проф. Пламен Кинов на база дългогодишното успешно сътрудничество между проф. Рьотингер и Катедрата.


Акад. Трайков представи

мотивите, с които беше направена номинацията на проф. Рьотингер

пред Академичния съвет на университета: „Професор Рьотингер има редица иновации и нововъведения, и множество публикации по проблемите на ендопротезирането. Той е въвел предно-латералния миниинвазивен достъп за протезиране на тазобедрената става, за което е получил признание в ортопедичните среди. Безвъзмездно и всеотдайно вече няколко години предава своя опит на българските специалисти по ортопедия и травматология. Обучил е повече от 200 наши специалисти с интереси в ставното протезиране в техниката за миниинвазивно протезиране. Провел е 7 обучителни курса съвместно с Катедрата по ортопедия и травматология за повишаване квалификацията на нашите колеги.“


Академик Трайков поздрави професора с думите: „За нас е гордост, че приемате званието и ставате част от семейството на Медицински университет – София. Вярвам, че ще носите достойно тази титла и ще продължите да допринасяте както и досега за научното развитие на нашия университет!“.


Видимо развълнуван от вниманието от страна на ръководството на МУ – София, пред пълната Аула „Максима“ на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

професорът изнесе лекция на тема „Бъдещето на артропластиката – баланс между високите технологии и опита“

Професор Хайнц Рьотингер представи своя критичен поглед върху възможностите на новите технологии и подчерта рисковете от предоверяване към всеки нов метод. В своята историческа справка той подчерта научните постижения на бележити учени в областта на ставното протезиране.


ВСИЧКИ СНИМКИ от събитието може да видите тук>>


Източник: Медицински университет - София

Коментари