Публикация

Единствената у нас апаратура за функционално изследване на хранопровода е в УМБАЛ Александровска

Единствената у нас апаратура за функционално изследване на хранопровода е в УМБАЛ Александровска

Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с единствена по рода си апаратура в България за функционално изследване на хранопровода (High resolution manometry system) и 24-часово мониториране на киселинността в него. Това съобщи гл. ас. д-р Ангел Арабаджиев и подчерта, че 24 – часовата pH метрия може да сложи край на мъчителните оплаквания при пациенти с гастроезофагеален рефлукс. С новото оборудване се разширява спектъра от диагностиката на горния храносмилателен тракт и за много от доброкачествените заболявания, които досега са откривани по косвени показатели.

 

Сред заболяванията, които се диагностицират с новата апаратура е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която е най-често срещаното доброкачествено заболяване на горен гастроинтестинален тракт (ГИТ). То се характеризира с типични оплаквания като парене зад гръдната кост, кисели оригвания и болка в стомаха, и не толкова типични - суха хронична кашлица, дрезгав глас и чувство за чуждо тяло или болка при преглъщане. При немалка част от пациентите рефлускната болест се съчетава и с наличието на хиатална херния, която при малки размери под 2 см, не би могла да се установи с помощта на ендоскопски или образнодиагностични методи.

„Функционалното изследване на хранопровода (манометрия) се извършва с помощта на сонда с 36 сензора, осигуряващ 432 точки на измерване с най-висока чувствителност за допир и движение, обясни д-р Арабаджиев. Благодарение на това могат да се диагностицират хиатални хернии до 1 см, анатомичната цялост на долния езофагеален сфинктер, както и различни функционални нарушения на хранопровода като дифузен спазъм, ахалазия, склеродермия и др.“.

Специалистът посочи, че 24-часовото мониториране на киселинността е „златен“ стандарт в диагностиката на рефлуксната болест. Тя е лечимо заболяване, което чувствително нарушава качеството на живот на пациентите, но често е неглижирана и лекувана с алтернативни методи (напр. сода бикарбонат) и може да доведе до редица усложнения като ерозивен езофагит, пептична стриктура, Баретова метаплазия (преканцероза), рак на хранопровода и белодробни усложнения.

 

Лечението на ГЕРБ изисква промяна в начина на живот и бива медикаментозно и/или хирургично. Нормализирането на телесното тегло, сън на по-висока възглавница и подходяща диета подобряват pH на хранопровода и симптомите на ГЕРБ. По думите на д-р Арабаджиев медикаментозната терапия се състои от антиациди, антагонисти на хистаминовия рецептор или инхибитори на протонната помпа, чрез които се потиска киселината.

 

При повечето пациенти лекарствената терапия е ефективна и успешна, но при други се налага антирефлуксна миниинвзивна хирургия, която вече е достъпна за пациентите на Клиниката по хирургия, и се извършва с най-съвременната апаратура.

 

Гл. ас. д-р Ангел Арабаджиев, дм консултира пациенти с рефлуксни оплаквания и заболявания на горен ГИТ, всеки понеделник от 14.00 до 16.00ч. в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Повече информация и записване на тел.: 02/9230 540.

Коментари