Публикация

Димитър Маринов е новият председател на Българския фармацевтичен съюз

Димитър Маринов е новият председател на Българския фармацевтичен съюз

С 209 гласа „за“ маг.-фарм. Димитър Маринов бе избран за председател на Българския фармацевтичен съюз.

 

Досегашният главен секретар на съюза изтъкна в предизборната си реч „Ние сме силни, когато сме в общност“. 

 

Кандидатурите на петима магистър-фармацевти бяха издигнати пред делегатите на VII отчетно-изборен конгрес на БФС - Димитър Маринов, досегашен главен секретар на организацията,  Константин Качулев  (РФК Благоевград),  Аделина Любенова (РФК-София, която е и отговорен магистър-фармацевт на СТИНГ), Венелин Сапунаров (РФК София)  и проф. Илко Гетов (РФК Бургас).

 

Издигната бе и кандидатурата на проф. Асена Сербезова, но тя направи отвод.

 

Битката бе оспорвана и се стигна до

балотаж между Димитър Маринов и Венелин Сапунаров

Маринов спечели 209, а 130 подкрепиха Сапунаров. 

 

Конгресът продължава с избор на членове на управителния съвет на БФС, главен секретар и председатели на комисии в мандат 2023 – 2026 г.

 

Конгресът задължи новоизбраното ръководство да участва в подготовката на 90-та годишнина  на проф. Рахамин Шекерджийски през февруари 2024 г., известен като „бащата на беналгина“. Негови изобретения са използвани в Космоса за изследване на вкусовите анализатори в екстремални условия.

 

Проф. Рахамин Шекерджийски е част от екипа български специалисти в областта на фармакологията и имунологията, които създадоха "Вирус сейф", определяно като пробив в профилактиката и подпомагането на лечението на COVID- 19 и патентовано в началото на 2021 г.

 

В БФС членуват 6906 магистър-фармацевти. Според Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите (ЗСОМФ) съюзът поддържа национален регистър на магистър-фармацевтите в България в общо 28 регионални фармацевтични колегии. До момента председатели на БФС са били четирима магистър-фармацевти:

 

  • магистър-фармацевт Мирослав Ненчев с два мандата 2007 – 2013 г.
  • проф. Илко Гетов, два мандата 2013 – 2020 г.
  • проф. Асена Сербезова избрана за мандат 2020-2023. През 2021 г. Сербезова стана  първият фармацевт – министър на здравеопазването. Мандатът й като председател на БФС е довършен от и магистър-фармацевт Велина Григорова 2021-2023.

 

82% от делегатите на конгреса са магистър-фармацевти, които  работят в аптеки, а над 65-годишна възраст делегати са само 6,4 на сто.

Коментари