Публикация

Протеинът KMT2C сигнализира за риск от агресивни метастази при рак на простатата

Протеинът KMT2C сигнализира за риск от агресивни метастази при рак на простатата

В повечето случаи карциномите на простатата остават локализирани, така че пациентите имат добри шансове за оцеляване. Въпреки това, около 20 процента от тях развиват метастатичен, нелечим рак на простатата, заради който загиват около 5000 души всяка година само в Австрия.

 

Досега медицинските изследвания не са в състояние да обяснят адекватно защо някои хора развиват метастази, а други не. Екип учени от Медицинския университет във Виена формулира хипотеза, след като откри промени в протеин, който стимулира растежа и разпространението на тумори на простатата. Проучването беше публикувано наскоро в известното списание Molecular Cancer.

 

 

В проучването учените тръгнаха по нов път и изследваха ролята на протеина KMT2C при рак на простатата. KMT2C е генетичен компонент, който по същество работи като регулатор на централните процеси в клетките. Типични за рака мутации могат да доведат до загубата на тази регулаторна способност на KMT2C и тогава пролиферацията на раковия ген MYC се стимулира. Последиците са ясни - клетките се делят по-интензивно,  което провокира растеж и разпространение на тумора.

Нови прозрения за прехода към метастази

„Нашето проучване предлага нови прозрения за слабо разбирания досега преход от локализиран към фатален, метастатичен рак на простатата“, подчертава ръководителят на изследването проф. Лукас Кенер (Lukas Kenner). Той работи към Клиничния институт по патология на МУ Виена, както и в Комплексния онкологичен център на МУ Виена и Виенската многопрофилна болница. Новите научни данни за ефекта на KMT2C мутациите могат да дадат нов тласък в диагностиката и терапията на рак на простатата.

Прави възможна ранната диагностика на агресивните тумори

Статусът на мутацията на KMT2C може да бъде определен чрез кръвен тест. Това улеснява преценката дали ракът на простатата ще прогресира агресивно и този риск ще бъде определен навреме. Ще бъде възможно предотвратяването на повишеното клетъчно делене, а оттам и на метастазите с помощта на MYC-инхибитори. Необходими са допълнителни научни изследвания, които да подкрепят тази хипотеза.

 

MYC-инхибиторите са принципно нови активни съставки в терапията на рака, които вече се тестват в клинични проучвания. Ако допълнителни проучвания потвърдят, те биха могли да се използват и при метастатичен рак на простатата през следващите няколко години.

„Тъй като високата KMT2C мутация характеризира много видове рак като рак на гърдата, белия дроб, дебелото черво, пикочния мехур и рак на кожата, резултатите от нашето изследване като цяло имат голям потенциал за изследване, диагностика и терапия на злокачествените образувания“, обобщава проф. Кенер.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари