Публикация

Д-р Паунова, ОПЛ: Медицинските ни сестри са пенсионерки, няма кой да ни замества

Д-р Паунова, ОПЛ: Медицинските ни сестри са пенсионерки, няма кой да ни замества

Д-р Таня Паунова е сред най-активните в платформата специалисти и носител на грамотата „Лекар/фармацевт, препоръчан от CredoWeb” за 2022 г. Родена е през 1970 г. Завършва „Медицина“ в МУ – Плевен през 1994 г., а през 2004 г. придобива специалност „Обща медицина“ в МУ – София. Вече 23 години е общопрактикуващ лекар в родния си град Козлодуй. Работила е 4 години като участъков лекар преди реформата. В пациентската ѝ листа са записани 2 400 души, сред които около 150 деца.

 

Пред нашия екип споделя, че

 

редовно посещава CW

 

„Най-активна бях през пандемията. Тогава ние, лекарите, нямахме възможност да пътуваме, да обменяме опит на живо. Дискусиите ми бяха много полезни заради темите, които се представяха и обсъждаха – за работата с COVID, за имунопрофилактиката. Всички заедно се учехме, опреснявахме знанията си, имахме възможност да чуем мнението на известни и доказали се професионалисти във всяка област на медицината.

 

Всичко в CW ми харесва. Активна съм в дискусиите, в платформата се засягат доста от новостите, актуалните събития. Благодарение на бюлетинa се информирам допълнително“, изтъква д-р Паунова.

 

Тя би искала да бъдат застъпени повече теми, свързани с пряката работа на общопрактикуващите лекари - консенсуси за определени заболявания, подходи, фармако-терапия в кардиологията, ендокринологията и др.

Като основен проблем изтъква дефицитът на медицински кадри в страната и застаряването на гилдията

Преди години в града общопрактикуващите лекари са били общо 8, сега са 4. От други населени места идват още двама, но не всеки ден. Населението е около 13 хиляди, а на цялата община – около 22 хиляди. В Козлодуй живеят много млади хора с малки деца, но има и  застаряващо население с тежка патология.

„Един от най-сериозните проблеми на ОПЛ в малките населени места е този, че няма кой да ни замества, не можем да отсъстваме. Медицинските ни сестри също няма кой да ги замества, а повечето от тях са в пенсионна възраст. Това е проблем изобщо в цялата страна. Всички сме уморени и изтощени“, казва още д-р Паунова.

Класацията „Лекар/фармацевт, препоръчан от CW”

бе обявена за първи път през декември 2021 г., като се базира на обективни критерии. Попадането на специалист в нея зависи от неговата активност в платформата – участия и коментари в дискусии, обучения, преглеждане на публикации.


Повече за инициативата може да научите ТУК!

Коментари