Публикация

Варненски лекари търсят спонсор за портативен ехограф

Безплатният кабинет за гинекологични прегледи във варненската МБАЛ „Света Анна“ се нуждае от портативен ехограф.


От средата на тази година през кабинета на д-р Екатерина Трендафилова са минали стотици жени, а спасените животи са десетки, заради откритите и оперирани навреме карциноми.

Само през месец май, когато всеки делничен ден са се провеждали безплатни прегледи, са консултирани 250 пациентки, от които половината са били насочени за диагностично уточняване.

При 25 процента от тях се е наложила оперативна манипулация, но никоя от жените не е предполагала, че има нужда от лечение. След като обобщава страшната статистика заедно с началника на гинекологичната клиника доц. Явор Корновски, лекарите решават, че варненки имат нужда от безплатната и лесно достъпна услуга, още повече, че и се възползват от тази възможност.

„Така от края на юли ние преглеждаме без направление и предварително записване всеки понеделник и петък от 14 до 16 часа в кабинет 107, като инициативата ще продължи и през следващата година“, уверява д-р Трендафилова.

Единственото, което тежи на специалистите е, че болницата в момента няма средства за закупуването на портативен ехограф, с който прегледите ще са много по-качествени, тъй като човешката ръка не е в състояние да улови всяко образувание.

Апаратът струва около 10 000 лева и ще се използва единствено и само в полза на пациентите без за услугата да дават и една стотинка. Опити за привличане на спонсори са правени, но за съжаление не всеки разбира мисията на гинеколозите от „Св. Анна“.



Коментари