Публикация

Спасиха живота на бременна с тежка прееклампсия

37-годишна бременна в 25-26 седмица е била спасена от специалистите на варненските АГ болница и УМБАЛ „Св. Марина“, съобщи шефът на СБАГАЛ д-р Радослав Минков.


Пациентката била докарана от Разград в неделя през нощта. Състоянието й е било изключително тежко и в продължение на няколко дни жената е била между живота и смъртта.

Диагнозата е тежка прееклампсия с високо кръвно налягане, на базата, на които жената е развила белодробен оток с дихателна и сърдечна недостатъчност.

След няколкочасова реанимация и вливането на литър кръвна плазма, специалистите от АГ я оперират успешно.
Веднага след това пациентката е била транспортирана до „Св. Марина“ в отделението по реанимация. Жената оцелява, но за съжаление бебето, което е било силно недоносено и е тежало едва 560 гр,, загива.

Фрапантното в тази ситуация е, че за огромните грижи, положени в АГ болница, тя няма да получи никакви средства от здравната каса, нито пък от държавата. Причината е, че жената е лежала в АГ-то само един ден и така направените разходи остават за сметка на лечебното заведение.

Тези недоглеждания в здравната система поставят под въпрос добрата медицинска практика и ресурсите, с която тя може да бъде приложена. Въпросът е какво ще стане, ако поради липса на добра колаборация между болниците, следващият такъв случай завърши фатално.

Коментари