Публикация

Блокират опасни лекарства за перитонеална диализа

Три вида опасни лекарствени продукти, които се използват за перитонеална диализа са блокирани по разпореждане на Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщи д-р Цецка Данчева от РИОКОЗ-Плевен.


Тя уточни, че със заповед на ИАЛ е разпоредено да се блокират няколко вида лекарствени продукти, които са и с различни партидни номера. Вече са проведени разговори с двете болници в плевенска област, в които има клиники, в които се провеждат диализни процедури, като това са УМБАЛ –Плевен и МБАЛ-Червен бряг.

ИАЛ е разпоредила на фирмата, която разпространява медикаментите да ги изтегли и блокира в рамките на 24 часа. Става дума за лекарствените продукти “Nutrineal solution for peritoneal dialysis”, „Extraneal solution for peritoneal dialysis” и „Dianeal solution for peritoneal dialysis”.

Лекарствените продукти несъответстват на изискванията за качество, като за тях има наличие на документирана информация за установени завишени нива на бактериални ендотоксини в крайните лекарствени продукти.  

Разликата между перитонеалната диализа и хемодиализата е съществена. При перитонеалната диализа  на болния оперативно се поставя катетър в коремната кухина. През него се вливат специални разтвори. Чрез перитонеалната мембрана те подпомагат отделянето на вредните вещества.


Коментари