Публикация

Маг.-фарм. Димитър Маринов: Абдурд е да се вменява задължение на пациента да купува всички предписани лекарства (ВИДЕО)

Маг.-фарм. Димитър Маринов: Абдурд е да се вменява задължение на пациента да купува всички предписани лекарства (ВИДЕО)

Дни след избора на ново ръководство Българският фармацевтичен съюз се оказа в центъра на скандал, възникнал по повод внезапно поставените от НЗОК условия в хода на преговорите със съсловната организация за условията и реда за отпускане на лекарства.  

 

Ето акцентите от интервюто на CredoWeb и новоизбрания председател на УС на БФС маг.-фарм. Димитър Маринов.

 

  • Абсурд е искането на НЗОК, според което ако пациентът отиде в аптека с рецепта, в която има предписани 3 продукта, но вкъщи разполага с единия, или пък в аптеката го няма, да не може да се откаже от него. Това вменяване на задължение за купуване на всички медикаменти с идеята за придържане към терапия е напълно лишено от логика. Дори магистър-фармацевтът да го осигури до 24 часа, както е длъжен по закон, това не решава въпроса. Пациентът не може да бъде накаран насила да купи всички лекарства от рецептата.  Ако БФС подпише този текст, след това със сигурност ще отпадне в съда.
  • Абсолютно нередно е фармацевтът да подава верификационните кодове към НЗОК. По регламент се подават само към Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Никой не е против контрола по верификацията, но начинът, по който НЗОК изисква, не е работещ.
  • В момента има възможност контролът на НЗОК да  бъде силко субективен. Едни са строго проверявани, други - не. С контролите, заложени в НЗИС, има шанс да се въведат правила, еднакви за всички.
  • Вярвам, че здравият разум ще надделее и на 1 април пациентите няма да се окажат пред перспективата да останат без лекарства, които са напълно и частично покрити от касата.

 

Цялото интервю на Лиляна Филипова с маг.-фарм. Димитър Маринов - във видеото

 

Ако сте фармацевт, имате възможност да коментирате всички повдигнати в интервюто въпроси в групата ФАРМАЦЕВТИТЕ ГОВОРЯТ

Коментари

Ще ги купя! Кой ще ги плаща? Аз определено няма да съм! А дали ще ги ползвам е друг въпрос!  Те касаят мен а не лекаря!
Работата на лекаяря е консултантска! Лицето решава как ще процедира! Това е негово Конституционно право! Освен, че е човешко право!

Като фармацевт мога само да кажа че Пациентът когато стигне до Аптека с главно А е минал през толкова нормативни перипетии и неволи че последното което им пожелавам да имат  среща с хора от миналия век.