Публикация

Д-р Елмира Павлова остава на поста до приключването на проверка на МЗ

Инспекторатът към Министерството на здравеопазването ще направи нова проверка на дейността на Националния онкологичен медицински център (НОМЦ).


Това заяви народният представител от ГЕРБ Емил Димитров пред протестиращите пред Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) пациенти и служители на центъра. Той допълни, че до приключването на новата проверка няма да се правят никакви промени в ръководството на Онкоцентъра, който е дъщерно дружество на болницата.

Служители и пациенти днес излязоха на пореден протест пред СБАЛО в защита на управителя на центъра д-р Елмира Павлова, която предстои да бъде освободена от длъжност. Протестиращите отново поискаха оставката на д-р Здравка Валерианова, директор на СБАЛО заради опитите за саморазправа със специалисти.

Отстраняването на д-р Павлова от длъжност става с решение на Общото събрание на дружеството, в което участва и д-р Здравка Валерианова, изпълнителен директор на СБАЛО. В предизвестието за освобождаване от длъжност обаче не е посочен мотив, а решението на Общото събрание не е представено.

През миналата седмица Инициативният комитет на Онкоцентъра изпрати петиция до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, до министър-председателя г-н Бойко Борисов, министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и други институции.

В петицията се иска от д-р Валерианова да отговори на въпроси, свързани с нарушения на процедурата при провеждането на вътрешната проверка, резултатите, от която се сочат от нея като мотив за освобождаването на д-р Павлова. Петицията е подписана от над 300 души – пациенти и служители на НОМЦ. 

Коментари