Публикация

Учени разплетоха медицинската загадка около смъртта на Бетовен

Учени разплетоха медицинската загадка около смъртта на Бетовен

200-годишна медицинска загадка бе решена с помощта на ДНК-анализ, съобщават учени от Университета Ерланген. Работат им хвърля светлина върху причините за смъртта на композитора Лудвиг ван Бетовен. С новите технологии те се заемат да изпълнят завещанието на световно известния музикант, който умира на 56 години, след като през живота си е страдал от сериозни проблеми със здравето, включително загуба на слуха, стомашно-чревни проблеми и чернодробно заболяване.

 

Бетовен оставя бележка, с която иска учените да изследват тялото му след смъртта с надеждата да открият причините за болестите му и резултатите да бъдат оповестени публично. Сега учените анализирали ДНК проби от кичури коса на композитора.

 

Бетовен вероятно е починал вследствие на сериозни чернодробни проблеми. Гените му го излагат на повишен риск от чернодробна цироза. Фрагменти от ДНК на хепатит B са открити в косата му, което предполага, че той е бил заразен с вируса в по-късна възраст. В добавка композиторът е приемал доста алкохол - пиел е по един литър червено вино на обяд. Инфекцията с хепатит плюс тежкото пиене на Бетовен могат да обяснят чернодробното му заболяване и в крайна сметка неговата смърт.

 

Учените не са успели да разгадаят причините за загубата на слуха, която започва като шум в ушите през 20-те му години. През 2007 г. учени събощават, че вероятно отравяне с олово у оскорило смъртта му. Това изглежда правдоподобно, защото в онази епоха се ползват оловни съдове, а и някои препарати на лечителите са включвали олово. Сега  обаче бе доказано, че кичурът коса, въз основа на който са направени заключенията, е принадлежал на друг човек.

 

Цялата научна статия с резултатите от ДНК анализа на коса на Бетовен може да прочетета в  Current Biology.

Коментари

Видимо доста хора гледат много криминални филми, където са преекспонирани възможностите за амплификационно, генетично изследване(PCR) на материали от кичури коса. Лекарите трябва да знаят, хромозомна ДНК има само в корена на космите. В космите без луковица и в ноктите няма хромозомна ДНК, има само митохондриална ДНК. Училите биология ще се сетят, че митохондриалната ДНК е от майката на индивида. Информацията в минохондриялната ДНК е оскъдна в сравнение с хромозомната, става за статийка, ама не за лекарска аудитория.

Противоречива и неудовлетворителна информация. Интригуващо начало с прецакан завършек!!! От пусто- в празно...Излишно разочарование!!!

Първо ни казвате, че на базата, на кичур коса е доказано еди-какво си, а накрая излиза, че кичура е на друг... Какви глупости пишете и ни губите времето!!!! 

Вие не разбрахте ли, че в статията става дума за два кичура коса? Този от 2007г. се е оказал на друг човек, а този от съвремието е на Бетовен и именно на него се базират заключенията в статията. Моля, четете внимателно и разсъждавайте!!!