Публикация

Как да се храним по празниците, за да не се оплаква стомахът?

Почти неусетно отново се озовахме на прага на най-тежкия за храносмилането период – коледно-новогодишните празници. Всяка година обещанията, че няма да преяждаме и че ще се движим не само около масата, остават неспазени. Но всичко си има цена!


Потърсихме за съвет проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски” – София.

Проф. Матева, с какви заболявания се сблъсквате най-често в практиката?
На първо място са животозастрашаващите болести в гастроентерологията. От тази група за България най-сериозно е положението с рака на дебелото черво. В ранна фаза той е напълно лечим, но у нас диагнозата много закъснява. Рядко се правят целенасочени профилактични прегледи. Другите често срещани проблеми засягат качеството на живот на хората. За младите хора заболявания като хроничните възпаления на червата, улцерозния колит и болестта на Крон са доста неприятни, защото са съпроводени с язви, слуз, кръв, фистули, лоши миризми. Това са все неща, които могат да притеснят хората, когато става въпрос за техните социални контакти или сексуален живот. Често диагностицираме и рефлуксната болест, чиито симптоми – парещата, изригваща от стомаха болка – са безкрайно неприятни. Понякога дори простият дискомфорт в корема отвлича вниманието и може да развали даден празник.

Какво е положението с хранителните алергии и непоносимости?
Все повече хора имат проблеми с разграждането и усвояването на някои храни. Приблизително всеки пети страда в някаква степен от непоносимост към дадена група храни. За съжаление много лекари не са добре запознати с тези заболявания, за да ги диагностицират правилно. Освен това масово не се прави разлика между хранителна непоносимост и хранителна алергия. Алергията е реакция на имунната система, а непоносимостта е неспособност или затруднение при усвояване на определени храни заради отсъствието или влошеното качество на ензимите, необходими за разграждането им. Двете състояния протичат различно. При алергията организмът реагира много бързо – минути след контакта с алергена, без оглед на погълнатото количество. А при непоносимост е точно обратното:  реакцията протича по-бавно, от 30 минути до 48 часа след приема, и зависи от количеството.

Как ни влияе навикът по време на празниците да приемаме едновременно прекалено разнородни храни?
Този проблем си има две страни. Едната е, че можем да си докараме, да речем, някоя остра жлъчна криза или панкреатит. Другата е, че можем да си развалим празника от появата на редица неприятни симптоми – парене на хранопровода, диария, такова подуване на корема, че да не можем да се отлепим от стола.

Какъв е изходът?
Има няколко прости правила: не си препълвайте чинията от самото начало, защото окото винаги е по-гладно от стомаха; не бързайте с поглъщането на храната, защото това води до рязко спадане на кръвното налягане; хранете се на малки хапки и правете пауза между порциите, по време на която се раздвижвайте; в никакъв случай не преминавайте директно от обилна трапеза в леглото.

Каква е ролята на различните препарати, които подпомагат храносмилателната система и премахват излишните газове?
Всеки знае от личен опит, че при обилно хапване може да има киселини, газове или други коремни оплаквания. Тогава може да си помогне чрез различни препарати. Трябва обаче да се познават техните специфики. Някои препарати действат бързо, при други приемът трябва да започне два-три дни по-рано. Много трябва да се внимава с ранитидина, защото той намалява онзи ензим, който отговаря за разграждането на алкохола. Затова, ако вземеш този препарат с желанието да намалиш стомашния дискомфорт от многото питиета, става по-лошо – напиваш се по-лесно. 

Коментари