Публикация

Пламен Таушанов: Касата поема слагането на стави, които не стават за нищо

Пламен Таушанов: Касата поема слагането на стави, които не стават за нищо

10 500 пациенти извършват доплащания за стави. На 8000 от тях са сменени тазобедрените - Касата плаща средно към 1080 лв. и пациентът доплаща 1500-3000 лв. На 2500 души са сменени коленни стави, за които Касата плаща 2700 лв., а лекуваният доплаща същата сума. Тази статистика представи в студиото на „Здравей, България” Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

„Ако нямате средства да доплатите, ви слагат става за 970 лв., която ще се развали много скоро. Тази базова става е поета от Касата, но тя не става за нищо”, посочи още експертът.

Втората категория лица са 10 000 случая, пострадали след катастрофи. „Основно имаме наранявания на главата, гръдния кош, крайниците, тазобедрените стави и т.н. Касата не плаща нищо. Всяка жертва на катастрофа си плаща, за да се лекува”, уточни Таушанов.

„Говорим за един контингент от 30 000 души годишно, които са прецакани от системата. Те изцяло плащат”, поясни той.

Коментари

А освен добра статистика, която е солидна основа за умножение по 1000, какви мерки предлага г-н  Таушанов? Споменава ли, че опитите за създаване на задължителен, публичен регистър на всички операции, налагащи използването на импланти, вече над 20 години биват упорито и умишлено задушавани!?