Публикация

Симптомите на цистит остават в миналото – ето как

Симптомите на цистит остават в миналото – ето как

Симптомите на цистита са неприятни и вгорчават всекидневието на много жени. При една трета от пациентите с цистит заболяването се връща отново. Оплакванията обикновено включват:

 

  • Парене;
  • Чести позиви за уриниране;
  • Болка или усещане за тежест в малкия таз;
  • Мътна урина, понякога с примеси на кръв;
  • Температура – наблюдава се по-рядко.

 

 

Има начин да се предпазим от честите рецидиви. Причините за тях са различни. Най-честите са заради анатомичните особености при жената – по-къса уретра, наличието на вагинална инфекция, която лесно преминава в пикочните пътища, отбелязва д-р Кирил Асенов, уролог в София. Обикновено при цистит се откриват бактериите Ешерихия коли или ентерокок. Понякога проблемът се явява след раждане заради спадане на вътрешните органи, склероза на мехурната шийка. Има и състояния, при които пикочният мехур не се изпразва добре при уриниране. Допълнителни фактори са замърсяването, простудата, които лесно може да се случат и в топлите месеци, когато сме с мокри бански на плажа или в басейни с недобра хигиена.

 

Към усещането за парене при уриниране може да се наблюдава мътна или дори кървава урина (хематурия). Жените често се оплакват още от дискомфорт в тазовата област или усещане за тежест в долната част на корема. По-рядко се повишава температурата.

 

Какво помага за прочистване на пикочните пътища

Лечението на острите пристъпи включва антибиотик. Задължително обаче е да се приемат както много течности (най-добре топли билкови чайове), така и добавки с екстракти, които помагат за дълготрайното елиминиране на инфекцията. Антибиотикът помага за овладяване на инфекцията, но човек носи бактериите в себе си дълго време, затова допълнителните мерки са много важни. Те са профилактика на повтарящите се цистити.

 

 

Урокомфорт комбинира три вида растителни екстракти

Комплексната формула на „Урокомфорт“ помага за елиминиране на бактериите, причинили инфекцията. Благоприятно се повлияват основните симптоми - болката и паренето, спират честите позиви за уриниране. Добавката е много ефективна за предотвратяване на повторно възпаление. В състава са включени екстракт от американска червена боровинка, коприва и Д-маноза.

 

Американската червена боровинка е едно от най-популярните и добре проучени средства за здрави пикочни пътища. Нейният ефект се допълва чудесно от копривата. Екстрактът от парещото зелено растение има диуретичен ефект, справя се успешно с бактерии като E.coli и други причинители на уроинфекции. Копривата има и мощно противовъзпалително действие.

В добавка към тези две съставки Урокомфорт съдържа и Д-маноза. Това е естествена захар, която блокира пипалата, с които  E.coli се прикрепва към лигавицата на пикочните пътища. Така бактериите лесно се отмиват по време на уриниране.

 

 

 

В практиката си д-р Асенов има отлични впечатления от приложението на Урокомфорт при жени, които често страдат от цистит. Той препоръчва добавката да се приема поне три месеца за оптимален ефект. Може да се започне едновременно с антибиотика, ако такъв е предписан. Именно комбинацията от антибактериално лекарство, добавки с противовъзпалителен ефект и повече течности е правилният подход за справяне с болестта.

 

Съвети как да се пазим от цистит

Ако имате склонност към цистит, спазвайте някои правила във всекидневието:

  • Приемайте достатъчно вода или други течности, но не газирано;
  • Сдържането по малка нужда е вредно, не го правете;
  • Избирайте бельо от естествени материи;
  • Пазете се от простуда на краката и областта на таза - не стойте с мокри бански на плажа;
  • Посещавайте веднъж годишно АГ специалист и се изследвайте за бактериално носителство във влагалището;
  • Грижете се добре за общия имунитет.

 

 

Коментари