Публикация

Симптоми при камъни в бъбреците и препоръки за диета

Симптоми при камъни в бъбреците и препоръки за диета

Бъбречните камъни могат да варират от микроскопични песъчинки до огромни размери от няколко сантиметра. Наличието на песъчинки в бъбреците е често срещано при повечето хора. Става въпрос за много малки образувания от соли и минерали с размер под 1 милиметър. В повечето случаи липсват ясно изразени симптоми или те са редки и човек не им обръща внимание. Може да минат години, преди да се установи тяхното наличие, като обикновено.

Каква е симптоматиката при песъчинки и камъни в бъбреците?

Бъбречните камъни и песъчинките не причиняват болка, когато се намират в бъбреците. Някои пациенти могат да имат усещането за тежест, а понякога и тъпа болка в областта на хълбока.

 

 

 

Острата болката се появява, когато песъчинките и камъните започнат да бъдат изхвърляни при уриниране. Има също така и усещане за парене в пикочния канал. Понякога могат да се появят симптоми като гадене, повишена температура, втрисане, главоболие. Типично е и изменението в цвета на урината, която изглежда като мътна утайка.

 

Симптоматиката може да бъде различна при двата пола. При мъжете болката може да се появи в областта на слабините, около члена, а има и типично усещане за неизпразнен мехур. При жените болките са в долната част на корема, като те са съпроводени с парене при уриниране.

 

Препоръки за профилактика при риск от образуване на камъни в бъбреците

  • Консумацията на вода е важна за профилактиката на бъбречно-каменната болест. Недостатъчните количества могат да отключат процеса на образуване на камъни в бъбреците. Ето защо препоръките на лекарите са да се пие около 2 до 4 литра вода на ден, като тя трябва да бъде слабо минерализирана и с повишена алкалност.

 

 

  • Начинът на хранене при наличието на камъни в бъбреците трябва да бъде подбран внимателно. Обикновено на повечето хора с калциево-оксалатни камъни, се препоръчват храни, бедни на калций. Това обаче невинаги е добро решение. Когато калцият в храната е недостатъчен, се увеличава абсорбцията на т.нар. оксалати в червата, което повишава риска от образуване на камъни в бъбреците. Затова количеството на дневен прием не бива да пада по 400-600 мг на ден. Смята се, че консумацията на храни, богати на фибри, като пшеница, ориз и овесени трици, намаляват до 30% количеството на отделения в урината калций. Калцият може да бъде намален също така, ако се намали приемът на сол до 100 мг дневно.
  • Ограничаването на храни, богати на оксалати, също помага за справянето с калциево-оксалатни камъни. Препоръчва се диета, която да е бедна на мазнини и белтъчини. Трябва да се внимава с консумацията на бира, кафе, черен чай, шоколад, някои ядки, като бадемите и фъстъците, а също така боб, зелени пиперки, спанак и др. Важно е да има достатъчен дневен прием на B6 - до 200 мг.

 

 

  • Справянето с повишените нива на пикочната киселина също е ключов фактор за правилната диета. Тъй като основният й източник е белтъкът в храните, той трябва да се намали до умерени граници.
  • При наличието на т.нар. цистинови камъни, които са рядко срещани, е важно поддържането на pH в урината да бъде около 7,5. Ако то се покачи над 8, има риск от образуването на фосфатни камъни. Тук приемът на сол също трябва да се ограничи.

 

Хранителни добавки спомагат за разграждане на бъбречните камъни

Такъв иновативен уроколитик е Реналит Екофарм, благодарение на който бъбречни конкременти се изхвърлят спонтанно по естествен път и без болка. Действието му не променя pH на урината, което е изключително важно, тъй като така се елиминира рискът от бактериална инфекция. Има доказно профилактивно действие и намалява възможността за рецидиви на бъбречните камъни

 

Важно е това, че Реналит Екофарм може да се използва при пациенти с подагра, подходящ е за диабетици и болни от атеросклероза, хипертония и холелитиаза.

 

Коментари