Публикация

Промени във фармако-терапевтичното ръководство по инфекциозни болести

Промени във фармако-терапевтичното ръководство по инфекциозни болести

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 5 март 2020 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство за лечение на инфекциозни заболявания (обн. в ДВ, бр. 30 от 2020 г., доп. ДВ, бр. 105 от 2020 г., изм. ДВ, бр. 71 от 2021 г. ).


Проектът е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Причините за разработване му са свързани с:

  • новоодобрени от FDA и EMA антивирусни медикаменти, които се препоръчват за лечение на Covid-19;
  • нови моменти в профилактиката и етиологичното лечение на варицела /Valacyclovir /;
  • допълнение към ваксинопрофилактиката и рискови групи при грип и видове ваксини.

Преработен е основно разделът за първична ХИВ инфекция

/ПХИ/ с препоръки за антивирусна терапия /АРТ/ при хора с хронична ХИВ инфекция. В табличен вид са дадени новите препоръчителни режими и стратегии за превключване при вирусологично потиснати лица; лечение при вирусологичен неуспех с основните и допълнителни указания, синхронизирани с Европейските ръководства за лечение и наблюдение на тези пациенти.

Цели

С проекта се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, като се определя както терапевтичното поведение при съответната форма на заболяването, така и лекарствената терапия, изборът на която е възложена на преценката на лекаря в извънболничната помощ за всеки конкретен случай. Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственото лечение в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на терапевтичните схеми, се посочва в мотивите към проекта.

Очакван резултат

В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните с доказана коронавирусна инфекция, включена в обхвата на лечение по медицинската специалност „Инфекциозни болести“, както и намаляване на натиска върху лечебните заведения за болнична помощ и на броя на хоспитализираните пациенти.

Обществената консултация продължава до 24 април 2023 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: office@ncpr.bg

 

С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Мотиви - инф. болести.pdf
Инф. болести - проект.pdf

Коментари