Публикация

Защо покритието на програмата за ваксиниране срещу HPV падна до 3%?

Защо покритието на програмата за ваксиниране срещу HPV падна до 3%?

В България вече е налична новата 9-валентна HPV-ваксина, която може да се прилага в рамките на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2021-2024 г. Много са практическите въпроси, които родителите поставят, или пък тези, които възникват в хода на клиничната практика.

 

Темата бе разгледана в рамките на уебинара HPV-свързаните заболявания и ваксинопрофилактика, част от виртуалното Училище за ваксини, организирано в CredoWeb от фондация Астра Форум. Основната грижа на медицинските специалисти е свързана с факта, че имунизираните момичета в рамките на Националната програма са едва 3% от всички, които могат да получат безплатно ваксината. Пандемията е един от факторите, които допринасят за намаления обхват.

 

 

Лекторите - проф. Мира Кожухарова, д-р Татяна Ралчева, педиатър, и д-р Мирослав Спасов, ОПЛ, както и Момчил Баев, Фондация Астра Форум, представиха своите гледни точки от практиката. Видеото от уебинара може да се гледа на запис от участниците.

Ваксина след вече установена инфекция?

Има ли полза от поставяне на ваксината с оглед евентуална последваща реинфекция при лабораторно доказана инфекция с HPV16 и/или HPV 18?  Това е един от въпросите, зададен от общопрактикуващ лекар. Д-р Кремена Пармакова от МЗ пояснява, че ваксината няма терапевтичен ефект, но предпазва от заразяване с другите типове вируси.

Трябва ли да се сложи 9-валентна ваксина, ако вече има 4-валентна?

Друго питане гласи: При направена вече ваксинация с Gardasil 4 на 14-годишно момиче, препоръчва ли се отново ваксинация с Gardasil 9 и с колко дози? Отговорът на д-р Пармакова е, че няма официални препоръки за необходимостта от ваксинация с Gardasil 9 на имунизирани с Gardasil. Двете ваксини имат еднаква ефективност срещу основните типове вируси, причиняващи рак на маточната шийка. Gardasil 9 предоставя допълнителна защита срещу други типове вируси, причинители на генитални брадавици и други ракови заболявания. При преценка от необходимостта от ваксина с Gardasil 9, съгласно КХП на продукта трябва да се направи пълен курс с 2 или 3 дози, в зависимост от възрастта. При лица от 15 г. нагоре се прилагат 3 дози. При по-малките е възможно 2 или 3 дозова схема.

Трябва ли скрининг, ако ваксината е за хора над 30 г.?

Друг въпрос от практиката е свързан с препоръката за ваксинация при мъже и жени на възраст над 30 г. Трябва ли предварителен скрининг, при наличие високорискови щамове в проведено изследване, пак ли се препоръчва ваксинация, пита лекар.

 

„Няма изискване за провеждане на предварителен скрининг преди ваксинация. Ваксините нямат терапевтичен ефект, т.е. при налично заразяване с тип вирус, включен в състава на ваксината, лицето няма да има защита срещу него, но ще има защита срещу останалите типове. Добавената стойност от ваксината е голяма, тъй като през живота човек може да се зарази многократко с различни типове HPV, част от които преминават безсимптомно, но други водят до неоплазии и неоплазми“, отговаря д-р Пармакова.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари