Публикация

Д-р Иван Маджаров: БЛС предлага контролът на НЗОК да е методичен, а не санкционен

Д-р Иван Маджаров: БЛС предлага контролът на НЗОК да е методичен, а не санкционен

Експертните разговори между Българския лекарски съюз и НЗОК по проекта на Националния рамков договор за медицински дейности 2023 – 2025 г. приключиха.

„Рано е да се каже по кое няма съгласие, просто на определено ниво не могат да се взимат решения, тъй като са свързани с политики и допълнителни средства, които трябва да се предвидят и са свързани с промени в наредбите“.

Това казва в интервю за БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарки съюз.


Той допълва, че

предстоят преговори във формат

в който ще участват представители на Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС.


От съсловната организация се надяват през следващия месец да бъдат договорени частите на Националния рамков договор, които не включват финансови параметри, за чието финализиране е необходимо да бъде приет Закон за бюджет на НЗОК за 2023 г.


От регионалните колегии на БЛС предлагат контролът, който НЗОК осъществява в първите етапи, да бъде по-скоро методичен, а не толкова санкционен. Ако за първи път бъде открито нарушение в дадено лечебно заведение, да няма кумулативни наказания. Трябва да бъдат допълнени текстовете, които касаят специализантите, които работят в лечебните заведения и особено, тези, които извършват хирургически интервенции.


Контролът на леглата в болниците, отпадане на регулацията на направленията за изследвания и консултации за диспансеризирани пациенти и заявяване на ТЕЛК, както и възможността да подаване на сигнали при сблъсък с агресивни пациенти.

През юни се очаква да бъде подписан Националният рамков договор за медицински дейности 2023 - 2025 г.

Необходимо е и отпадне на задължителното условие личните лекари да публикуват номерата на мобилните си телефони, смятат от БЛС.


Източник: Българско национално радио

Коментари

Със закъснение от 20 години, но по-добре късно... Много важна тема и трябва да се постави на извънредния събор на БЛС. Единствено в България, каса, подлага лекарите на нечуван геноцид и своеволия. Арбитражните комисии са форма на узаконяване на този геноцид, тъй като БЛС е приел, че при 3/3 гласа, решава директорът на РЗОК. Трябва да няма наказания и съответно арбитраажни комисии. Членовете на тези комисии са еднакви от 20 години и са се срастнали с ръководствата на РЗОК-и.

Как ще се откриват нарушения в болнични заведения които не би трябвало да функционират като такива, понеже не отговарят на съответния стандарт?