Публикация

Министър Меджидиев към здравните специалисти: Винаги ще имате моята подкрепа

Министър Меджидиев към здравните специалисти: Винаги ще имате моята подкрепа

Обръщение на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев към здравните професионалисти на България по повод Световния ден на здравето – 7 април*.


Уважаеми колеги,

 

Поздравявам ви по повод 7 април – Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в системата на здравеопазването.


Професионалният ми път дотук премина сред вас, стремейки се да осигуряваме на нашите пациенти най-добрата медицинска грижа и в същото време да съхраняваме себе си като специалисти и като хора – с оглед предизвикателството да работим в една система, която не винаги ни се отблагодарява. В качеството ми на председател на Столичната лекарска колегия имах и другата перспектива – да отстоявам интересите на съсловието, които са правопропорционални на тези на обществото.


Повишаването на професионалната квалификация на работещите в здравната сфера, осигуряването на по-голям финансов ресурс за различните направления на системата при гарантирано прозрачно разходване, постигането на справедливи възнаграждения и достойни условия на труд са само част от предпоставките здравните професионалисти на България да останат у нас и да се грижат за българските пациенти.


В качеството ми на служебен министър на здравеопазването насочих усилията на екипа си именно в тази посока. В условията на неприет бюджет за настоящата година и липсата на работещ парламент, който да приеме така необходимите за сектора законодателни промени, направихме и невъзможното системата на българското здравеопазване да бъде стабилна, а вие да имат спокойствието да се фокусирате върху професионалните си отговорности.


През тези месеци подготвяме механизъм за остойностяване на труда на лекарите и професионалистите по здравни грижи в системата на болничната медицинска помощ, чието обсъждане предстои. В постоянна комуникация сме със съсловните организации и Националната здравноосигурителна каса, за да бъдат подписани едни по-справедливи и за лекарите, и за пациентите национални рамкови договори за следващия 3-годишен период. С постановления на Министерския съвет успяхме да осигурим допълнителен финансов ресурс за системата. Предстои и обнародването на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, на чиято база Министерството на здравеопазването ще осигурява по-голям финансов ресурс за лечебните заведения.

Продължаваме да работим по набелязаните приоритети

– подобряване на майчиното и детското здравеопазване, в т. ч. и чрез започване реалното изграждане на Национална детска болница; въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух, като в това отношение вече имаме сключен договор за осигуряването на 6 медицински хеликоптера; електронизация и дигитализация на процесите в здравеопазването; реформиране на системата на медицинската експертиза – добавената стойност от всичко това ще бъде и за съсловието, и за обществото.


Поглеждайки назад, съм категоричен, че

нямаше да успеем без помощта и градивната критика на вас – ангажираните в сектор здравеопазване

Благодаря ви за доверието и бъдете сигурни, че независимо в какво качество заставам пред вас, винаги ще имате моята подкрепа.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

*текстът е публикуван без редакторска намеса

Коментари

Честит празник и на вас д-р Меджидиев.

Бъдете здрав. За мен вие сте най-успешния министър на здравеопазването през последните 30 години. Пожелавам ви нови успехи и да изкарате в редовно правителство един пълен мандат, в името на българското здравеопазване, което има нужда от силен човек. Пожелавам ви да присъствате на откриването на новата сграда на Клиниката по педиатрия, УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив, на чията първа копка присъствахте наскоро. Да построите на Националната педиатрична болница!
С уважение: проф. Тоньо Шмилев, педиатър от Пловдив

Уважаеми,Господин Министър Меджед
иев!Сърдечни благодарности за Вашето топло приветствие към нас,медиците,по случай Деня на здравето! Ние оценяваме Вашите големи усилия ,които полагате за подобряване условията и стандартите на нашата благородната професия за благото  на българския народ!Бъдете здрав!С голямо уважение:Доктор Людмила Костова-педиатър от Враца-07.04.23г.