Публикация

Българските партньори на СЗО почетоха 75-годишнината на организацията

Българските партньори на СЗО почетоха 75-годишнината на организацията

СЗО ни оказа неоценима помощ при справянето със ситуацията на епидемия от полиомиелит в Бургас през 2001 г. Това каза Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на пресконференция посветена на 75-годишнината от създаването на Световната здравна организация.

„На втория ден дойде представител на СЗО и набързо проучи нещата. На третия ден след неговото посещение на летище „София“ кацна самолет с ваксина. Ето това е СЗО и никой сам не може да го направи. Нито да я намери тази ваксина, нито да я плати, нито да организира транспорта и да организира раздаването на ваксините до всяка едно джипи. Тогава спасихме положението благодарение на СЗО“, припомни той.  

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова също подчерта ролята на Световната здравна организация при справянето с редица вирусни епидемии в страната. Тя даде за пример

грипните епидемии и разпространението на COVID-19

Проф. Христова добави, че страната ни активно си сътрудничи със СЗО по отношение на елиминирането на морбили, рубеола и паротит.

 

Проф. Пламен Димитров, директор на НЦОЗА обяви, че центърът си партнира със СЗО най-вече в областта на хроничните социалнозначими заболявания. Става въпрос за проекти, свързан с превенцията на диабет, а също така психичното и детското здраве. Някои от програмите за превенция са изработени след консултации с експерти на СЗО, добави той.

„Ние изпълняваме проекти съвместно със СЗО за подкрепа на жени с диабет в България, за разработване на методология за оценка на борбата с незаразните хронични болести, за проучване на тютюнопушенето при млади хора, за проучване на затлъстяването при деца, за проучване капацитета на здравната система да се справи при кризата с бежанците и др. Консултирахме се също с колегите от СЗО, за да създадем новата програма за борба с хроничните незаразни заболявания 2021 – 2025 г.“, заяви проф. Димитров.

Д-р Момчил Баев, основател на Фондация Астра Форум коментира, че е

изключително важно да се обърне внимание на общественото здраве

Според него СЗО е основен фактор за това и благодарение на организацията човечеството се е справило с много опасни заболявания.

„Вие сте символ на сигурността и живота. Вашата работа е много важна за гражданския сектор. Ние, организациите от гражданския сектор, не бихме били толкова ефективни на терен, ако не беше партньорството ни с международни организации като СЗО. Все още в дневния ред на общественото здравеопазване профилактиката не получава заслуженото си място. Все още повече ресурс се отделя за лечението, а не за превенцията, за опазването на общественото здраве. Ние сме съмишленици със СЗО за това да се промени фокусът на политиките в областта на общественото здраве“, каза той.

Д-р Баев добави, че СЗО е партнирала при организирането на Първата конференция за ваксинопредотвратими заболявания през 2022 г.  През ноември 2023 г. предстои нов форум и от неговата организация разчитат на продължаване на сътрудничеството.

 

Кристина де Брюин – представител на УНИЦЕФ за България, подчерта, че партньорството на УНИЦЕФ със СЗО – две посестрими, родени от ООН, е калено в много трудни ситуации.

„Благодарение на партньорството ни със СЗО и на ваксиналните програми, през 2006 г. рязко спадна детската смъртност сред децата, ненавършили10 години. Нашето партньорство се надгради по време на пандемията от Ковид-19, когато спасихме много човешки животи. Сътрудничеството ни продължава в пет основни области: първично детско и майчино здравеопазване, ранно детско развитие, борба с дезинформацията и отказа на родители да ваксинират децата си, психично здраве и достъп до психичноздравни услуги на млади хора и подрастващи“, добави г-жа Де Брюин.

Коментари