Публикация

Личните лекари искат 33% увлечение на бюджета за ПИМП

Личните лекари искат 33% увлечение на бюджета за ПИМП

УС и НС на НСОПЛБ предлага увеличението на бюджета за ПИМП за 2023 г. да бъде с 33% спрямо 2022 г.. Това става ясно от писмо на организацията на общопрактикуващите лекари, изпратено до здравните власти.

 

Личните лекари напомнят, че средствата, които се предвиждат за всяка практика в ПИМП са за лечебното заведение, а не само за лекаря, който го управлява. Според тях на лечебните заведения за ПИМП трябва да се гледа не като на един лекар, а като на

цяло лечебно заведение с персонал

който работи под ръководството на управител. Отбелязва се, че тук трябва да се сметнат възнаграждения на персонала, справяне с увеличените медицински и немедицински разходи и промени в нормативната уредба, които въвеждат допълнителни дейности в ПИМП.  Освен това има значителното повишение и очаквано допълнително увеличение на минималните осигурителни прагове на различните видове икономически дейности.

 

Лекарите отбелязват, че са категорично против приетата през 2022 г. методика за обвързване цените за дейности с процента на изпълнение и настояват това да отпадне от НРД 2023-2025 г.

 

Цялото писмо можете да видите като прикачен файл.

Прикачени файлове

Изх. № 19 Предложение за бюджет за ПИМП за 2023 г.pdf

Коментари

Моля уважаемите редактори в този професионален форум да избягват чуждици, особено изписани на български език. В Република България работят специалисти по Обща медицина, а не " джипита " ! В нашата родина все още официалният език е български. Благодаря ви. 

Петър  Галев
12 апр 2023 11:25

Здравейте, д-р Цуцуманов! Напълно приемам мнението и забележката Ви! за съжаление, много трудно можем да се отървем от ненужните и лошо звучащи чуждици... 

Лично мнение. Мисля че това няма да стане, но може да се опита...