Публикация

Д-р Иван Маджаров: 15-минутен преглед при личен лекар означава седмица чакане за час

Д-р Иван Маджаров: 15-минутен преглед при личен лекар означава седмица чакане за час

"Над 90% от личните лекари имат договори с неотложни помощи, които работят в извънработно време. В медицинските дейности сме изцяло дигитално. Единственият случай, в който се налага да има хартия, е когато пациентът трябва да удостовери с подписа си, че дадена дейност е извършена", заяви в "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

 

Според него,

ако всеки преглед трае най-малко 15 минути

каквото е искането на НЗОК, пациентите ще са принудени да си записват часове за седмица напред.

"Към настоящия момент през кабинета на един личен лекар, който има средно между 1500 и 2000 пациента, минават 60 - 70 човека. В грипна епидемия минават повече. Ако ги разпределим през 15 минути, веднага може да си направите сметката, защото работното време на всеки личен лекар включва и други ангажименти, не само работа с амбулаторни пациенти, колко човека ще минат? Ние, лекарите, нямаме нищо против да не бъдем толкова натоварени, но трябва съвместно с тези, които го предлагат, да обясним, че гражданите трябва да изчакат 6 - 7 дни за час при своя личен лекар", коментира д-р Маджаров.

По думите му Българският лекарски съюз ще настоява така, както няма лимит за профилактичните прегледи, да няма и за диспансерните прегледи.

Коментари

Очевидно Времето не е критерий!
На мен ми е омръзнало да гледам как един лекар се суети и предприема ред безсмислени действия за да си искара хонорара и аз да не получа медицинската помощ фиксирана в т. 1 и т . 4 от ал. 2 на чл. 81 от Закона за Здравето - „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ при „зачитане правата на пациента“. Защото този не си е научил уроците по Офталмология! И не знае кожи увреждания с каква Апаратура се идентифицират! За да види каксъв е реалния проблем!      Така че, свирчовците да вземат да си изучат Занаята!   Ако трябва да ми плащат за да им чета лекциите  аз!

Това са стари лафове, от време на време се пускат в пространството, да не коментирам защо...