Публикация

Тежкият COVID-19 е свързан с многократно повишен риск от животозастрашаващи аритмии

Тежкият COVID-19 е свързан с многократно повишен риск от животозастрашаващи аритмии

Пациентите с тежка форма на COVID-19, изискващ механична вентилация при лечението, са 16 пъти по-склонни да развият в рамките на шест месеца камерна тахикардия в сравнение с други, прекарали по-леко инфекцията. Това сочи изследване, представено по време на годишния конгрес на Европейската асоциация за сърдечен ритъм (EHRA) – клон на Европейското дружество по кардиология (ESC).

Рисковете от други нарушения на сърдечния ритъм също са повишени

Авторът на изследването д-р Маркус Сталберг от Karolinska Institute, Стокхолм, Швеция, отбелязва, че то включва 3023 пациенти с тежка форма на COVID-19, които са били на механична вентилация в шведско интензивно отделение, и контролна група от 28 463 лица от общата популация, преболедували инфекцията, които не са били в интензивно отделение. Средната възраст на участниците е 62 години, като 30% са жени.

„По-високата възраст и мъжкият пол са два важни рискови фактора за тежко заболяване от COVID-19 и това беше отразено при участниците в нашето проучване“, обяснява д-р Сталберг.

Средното проследяване е девет месеца. При пациенти с тежка форма на COVID-19 честотата на камерна тахикардия, предсърдно мъждене, „други тахиаритмии“ и брадикардия/имплантиране на пейсмейкър за 1000 човеко-години е съответно 15.4, 78.4, 99.3 и 8.5. Нива на заболеваемост в контролната група са 0.9, 6.0, 6.7 и 0.9. „Други тахиаритмии“ се отнася до ускорен сърдечен ритъм, който не е причинен от предсърдно мъждене.

 

В сравнение с контролната група, пациентите с тежък COVID-19, изискващ механична вентилация, са имали

16-кратен риск от камерна тахикардия

13-кратен риск от предсърдно мъждене, 14-кратен риск от „други тахиаритмии“ и 9-кратен риск от брадикардия/имплантиране на пейсмейкър.

„Пациентите с COVID-19, които се нуждаят от механична вентилация, често имат други състояния и добавянето на нарушение на сърдечния ритъм може да доведе до влошено здраве. Тези пациенти трябва да потърсят медицинска помощ, ако развият сърцебиене или неправилен сърдечен ритъм след изписване от болницата, за да могат да бъдат оценени за възможни аритмии“, казва д-р Сталберг.

Той добавя, че повишен риск от аритмии след COVID-19 е докладван по-рано също така и при по-голямата част от пациентите с COVID-19, които не се нуждаят от лечение в интензивно отделение.

„Като се има предвид, че в световен мащаб имаме 650 милиона докладвани COVID -19 случая, болничните системи трябва да се подготвят за увеличаване на пациентите, изискващи лечение за новопоявили се аритмии“, казва още специалистът.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари