Публикация

Стартира донорска програма за даряване на яйцеклетки

Стартира донорска програма за даряване на яйцеклетки

Инвитро центърът в медицински комплекс „Доверие“ започна кампания за подпомагане на жените с намален яйчников резерв

 

 

Подготовката за инвитро процедура започва на втория или третия ден на менструацията и продължава около 10 дни до деня на пункцията. Това е основата на донорската програма, която започна в инвитро център “Доверие”. Ембрионите се наблюдават до петия ден и тогава след оценка на процеса се извършва ембриотрансфер.

 

Донорите се подбират изключително прецизно и след извършване на всички задължителни изследвания се снема щателна анамнеза. Важно условие е жените, които искат да се включат като донори, вече да са родили поне едно дете, за да докажат, че техните яйцеклетки са подходящи. На мъжете също се правят всички нужни изследвания, за да се провери дали спермограмата е в норма. След като пациентът е преминал през всички етапи на изследванията и резултатите му отговарят на критериите, той става част от донорската програма.

 

Същността на донорската програма в инвитро център “Доверие” е извършване на инвитро процедури с донорски яйцеклетки, в случаите, когато жената е с изчерпан яйчников резерв. Жената отделя около 400 качествени яйцеклетки за целия репродуктивен период.

 

“Намаленият яйчников резерв не означава, че липсват качествени яйцеклетки. - разказва д-р Елена Бангеева, специалист по репродуктивна медицина в инвитро център “Доверие” - Също така големият яйчников резерв не гарантира, че всички яйцеклетки са качествени. Това се разбира след редица изследвания, част от които са антимюлеров хормон, естрадиол, прогестерон, пролактин, броя на антралните фоликули и др.”

 

След като бъдат направени необходимите изследвания се уточняват причините, довели  до изчерпване на яйчниковия резерв. Те може да са вследствие на операции, при които са отстранени яйчници или част от тях, или при пациенти с генетично намален брой на антралните фоликули.

 

Методите, които се използват в донорската програма на инвитро център “Доверие” са класическо инвитро оплождане, ICSI и IMSI. Изборът се прави на база изследванията на пациентите. Класическото инвитро оплождане е най-неинвазивния метод. При ICSI оплождането се избира единичен сперматозоид и се инжектира в яйцеклетката, след което тя се наблюдава. IMSI е много сходна процедура, при която разликата, е че може да се избере сперматозоид с по-висока морфологична оценка.

 

“От една пункция могат да се изкарат 23 яйцеклетки, което е предпоставка за много ембриони. - разяснява Мергюл Ферадова, главен ембриолог в инвитро център “Доверие”. - Тези, с които не е извършен ембриотрансфер се замразяват на минус 196 градуса за около 5 години.”

 

Възрастта на мъжа в тези случаи няма значение, подчертават специалистите. Важен е  начинът на живот. Когато се пристъпи към донорска процедура се правят всички нужни изследвания, за да се изчисли шансът за успех. По време на вътрематочната инсеминация семенната течност се обработва и може да бъдат  избрани по-добри сперматозоиди. С помощта на катетър те се инжектират в маточната кухина. Това е процедура, която се извършва, когато има проблеми със спермограмата. Шансът за забременяване зависи от много фактори, но средно е между 15-25%.

 

Възможно е след първа бременност да се появят проблеми със следващата.  От значение е колко години са минали между бременностите и дали е имало операции на матката, яйчниците и други органи. Влияние оказва начинът на живот, стрес и други придружаващи заболявания, които може да са прекарани.

 

Потенциалните рискове за донорите са сведени до минимум. Процедурата за даряване не е болезнена. Използва се венозна упойка, която започва да действа след 5 минути и е много чиста и лека, както и много други нови медикаменти. Понякога се наблюдава само  лек дискомфорт след процедурата.

 

Част от програмата ще са безплатни прегледи за ендометриоза - състояние, при което тъкан, която обикновено покрива матката, се разраства извън нея.  Това може да доведе до различни проблеми, включително силни болки при менструации, болки при сексуален контакт, проблеми със зачеването и други. Заболяването засяга около 10% от жените в репродуктивна възраст.

 

Безплатните прегледи ще се проведат на 27-ми април в Инвитро център „Доверие“ от 13:00 ч. до 16.30 ч. Записвания се приемат на тел: 0882 112752

Коментари