Публикация

ДНК тест като рутинно изследване за хепатит или рак на маточната шийка? Възможно е в „ЛИНА”

ДНК тест като рутинно изследване за хепатит или рак на маточната шийка? Възможно е в „ЛИНА”

ДНК изследванията са бъдещето на лабораторната диагностика. А причината да навлизат все повече е, че използват усъвършенстван метод. Негово предимство е по-голямата точност и преодоляването на редица фактори, които при стандартно изследване биха оказали влияние върху крайния резултат. Къде можем да си направим ДНК тест и да сме сигурни, че ще бъде използвана най-добрата апаратура с най-качествени реактиви? Отговорът е в лаборатория „ЛИНА”, в която работата с високите технологии отдавна се е превърнала в рутина. Тя разполага с екип от професионалисти, които са с достатъчно натрупан опит във времето.

 

От няколко месеца лабораторията използва още един апарат за генетични анализи - Alinity m System на фирма ABBOTT. Важно е да се отбележи, че той открива няколко различни вида инфекции, сред които: Хепатит В; Хепатит С; Човешки папиломен вирус; Хламидия; Найсерия; Трихомони, Микоплазма и др. С негова помощ ДНК тестовете, използвани в превенцията на рака на маточната шийка или при диагностиката на полово предавани заболявания, стават по-достъпни. Причина за това са широките възможности на апарата, който може да обработи до 300 проби за 8 часа от зареждане на първата до получаване на резултат от последната.

 

• Alinity m HR HPV - високорискови типове Човешки папиломен вирус - отчита 16,18 и 45 тип поотделно и количествено. Останалите типове отчита в 2 групи: група А: 31, 33, 52, 58; група Б: 35, 39, 51, 56, 59, 66, 68,

• Alinity m STI - Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria gonorrhoeae (NG), Trichomonas vaginalis (TV), Mycoplasma genitalium (MG),

• Alinity m HBV - Хепатит В количествено изследване (HBV- DNA),

• Alinity m HCV - Хепатит С количествено изследване (HCV- RNA).

 

„Държим на качеството и бързия отговор в името на пациентите. Именно затова използваме Alinity m System. Той автоматизира тестването на нуклеиновите киселини, което включва обработка на пробата, амплификация, откриване и обработване на данни. Всички, работещи в генетичната лаборатория на „ЛИНА”, преминахме специално обучение от ABBOTT, за което получихме сертификати за професионална квалификация”, споделя д-р Татяна Николова – вирусолог с дългогодишен стаж. Тя и нейните колеги внимателно преглеждат и валидират всеки от резултатите.

 

Alinity m System е предназначен за употреба от лабораторни специалисти, обучени в изпълняването на PCR в реално време върху клинични лабораторни проби за количествено и качествено откриване на секвенции от нуклеинови киселини за диагностични цели. Специалистите на „ЛИНА” имат огромен опит с този метод, който и преди Ковид пандемията се използваше за изследвания в областта на женското здраве и диагностиката на хепатити.

 

Alinity m System е предназначен за автоматично изпълнение на следните функции:

 

• Изолация на нуклеинови киселини от лабораторни проби,

• Амплификация на прицелни специфични нуклеинови киселини чрез PCR,

• Откриване на продукта от амплификацията,

• Анализ на данните от реакцията за получаване на количествени или качествени резултат.

 

Какви проби са необходими за различните тестове?

 

HPV - високорискови типове; Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium

 

За жени – цервикален секрет. Необходимо е пациентката да посети своя гинеколог, след което да донесе пробата в лабораторията. Изследването се извършва между 8 и 20 ден от менструалния цикъл. Не се препоръчва използването на вагинални душове, тампони и вагинални медикаменти най-малко 48 часа преди пробовземането.

 

За мъже - уретрален секрет, първа сутрешна урина, еякулат, простатен секрет.

 

Хепатит B и Хепатит C

 

Пациентите могат да посетят директно манипулационна или лаборатория на „ЛИНА”, където ще им бъде взета венозна кръв.

Коментари