Публикация

Частните болници с предложение – британски модел на остойностяване на клиничните пътеки

Частните болници с предложение – британски модел на остойностяване на клиничните пътеки

Остойностяване на цените на клиничните пътеки по британския модел предлага Националното сдружение на частните болници. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, проведен в края на миналата седмица в Бургас.

 

Според членът на УС на НСЧБ д-р Цветан Диманов с този модел

могат да се постигнат справедливи стойности в рамките на четири години

Те се изчисляват след намирането на британски аналог на всяка българска клинична пътека. Тъй като във Великобритания всяка пътека има различни цени на база възраст, коморбидност, местонахождение на болницата и др., се взима тяхната средно аритметична стойност за периода 2018/2019 г.

  • За единица се приема цената на КП 116 до 31.08.2022 /10 600 лева/. Средната цена на съответстващата й британска пътека е 10 500 лири.
  • Намират се коефициентите на съотнасяне на всички британски пътеки спрямо пътеката, струваща 10 500 лири.
  • С тези коефициенти автоматично се преизчисляват всички български пътеки спрямо българската КП 116 в лева и така всяка пътека получава своята справедлива стойност. В изчисленията се взимат стойностите на КП към 31.08.2022 г.

За 2023 г. цените на КП се разделят на 2 периода - до 30.06.2023, през който се запазват цените от 01.09 - 31.12.2022 г. и след 01.07.2023 г., през който цените от първия период се увеличават с 30% с изключение на надценените КП, които запазват цените си.

 

Д-р Диманов уточни, че за 2024 г., 2025 г. и 2026 г. цените на КП могат да се повишават, като през първата година се постига 50% от справедливата цена, през втората - 75% и през третата - 100%. Ако достигнатите през 2022 г. цени надвишават справедливите стойности, те не се намаляват в хода на тези 4 години, добави той.

 

Според д-р Диманов, за да може да се въведе тази методика е необходимо

бюджетът на НЗОК за 2023 г. да бъде увеличен със 738 млн. лв.

за 2024 г. с още 1,1 млрд. лв., за 2025 г. още 956 млн. лв. и за 2026 г. – 1,1 млрд. лв.

 

Председателят на НСЧБ Красимир Грудев каза, че предложението за промяната вече е било представено пред ръководството на Българския лекарски съюз и е срещнало одобрение. Той добави, че някои от промените по клиничните пътеки за последния Национален рамков договор са били направени именно по тази методика.

 

Според ръководството на НСЧБ, за да се постигне истинска реформа в сектора на здравеопазването остойностяването на клиничните пътеки по британската система трябва да бъде съпроводена с редица законодателни промени.

 

Членът на УС на сдружението Ива Пехливанска каза, че на първо място е необходимо да се промени

реда за приемане на медицинските стандарти

Тя напомни, че в момента това става със заповед на министъра на здравеопазването.  В световната практика обаче е възприет принципа на стандартизация с участието в процеса на изготвяне, съгласуване и приемане от всички заинтересовани страни. По думите й, само така може да се гарантира устойчив стандарт за качество на медицинските услуги и засилване на контрола.

 

От НСЧБ настояват също така за възможността за създаване на лечебни заведения с одобрението на Министерски съвет. Това може да стане като изискваните документи се подават в Министерство на здравеопазването, а професионалната оценка се извършва от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на база информация предоставена от РЗИ и Националния център по обществено здраве.

 

Едно от най-важните предложения на НСЧБ засяга

промяна в структурата и управлението на здравната каса

От сдружението настояват да се премине към тристепенна структура със Събрание на представителите, Контролен съвет и Управителен съвет с управител. Управителят трябва да бъде избиран с конкурс при пълна прозрачност. Според Пехливанска само така НЗОК може да бъде самостоятелна и независима обществена институция.

 

Належащ е и проблемът с плащането на здравите осигуровки от гражданите. Според НСЧБ трябва да има равнопоставеност на всички субекти, които работят на трудов договор. Пехливанска напомни, че в сегашния си вид законодателството дава възможност определени групи от населението, които получават трудови доходи, да се осигуряват от държавния бюджет. Проблем е обаче, че държавата никога не внася пълната сума за тези лица, което ощетява здравната каса. Ето защо са необходими промени, при които

здравните вноски трябва да се внасят от всички, които получават трудови доходи

Сред предлаганите промени са и разширяване на представителността на изпълнителите на медицински услуги при изготвянето на НРД, както и регулирането на професията „Парамедик“ чрез изменение на стандартите и местата за обучение.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари