Публикация

За да не стигате до очен лекар...

Ако искате да зарадвате някого, който има проблеми със зрението, най-добре е да му подарите очила за компютър. Те са предназначени специално за гледането на близко и средно разстояние. Благодарение на стъклата с по-широко средно зрително поле погледът може да се мести от екрана към клавиатурата без да се налага да се мърда главата. Така се предотвратява напрежението във врата и раменете, а пренапрегнатите очи се разтоварват.

Пет минутки са достатъчни

Около 5 минути йога за очите дневно помагат много за зоркия поглед и премахват чувството на умора. И не е никак сложно - просто очите трябва да се затворят и няколко пъти да се вдиша и издиша дълбоко. Накрая потърквате ръцете една в друга, докато се загреят и покривате нежно очите с тях. При положение, че се повтори няколко пъти, това упражнение ще отпусне очната мускулатура и ще осигури нова енергия на зрителните органи.

За укрепване на очната мускулатура се препоръчва и смяната на посоката, в която се отправя погледът, без при това да се мести главата. Упражненията не бива да напрягат - важното е да успеете да откриете индивидуалния си ритъм.

Оплаквания от типа на парене в очите, сърбеж или чувство за сухота възникват при смущения в продукцията на сълзлива течност. При концентрирана работа пред монитора мнозина забравят да мигат: вместо между 20 и 25 пъти се мига едва по веднъж-дваж на минута. Т.е. целенасоченото мигане помага срещу сухотата в очите - например 10 пъти едно след друго. След което има нужда от половин минута почивка преди процедурата да се повтори.

Това ще ви помогне със сигурност!

Ето и няколко съвета как да облекчите живота на очите си при работа с компютър:

- мониторът не бива да е срещу светлината от прозореца;
- екранът трябва да е малко под височината на очите;
- избягвайте отраженията в монитора, евентуално с антирефлексно покритие;
- настройте екрана на компютъра на най-високата възможна честота;
- проветрявайте добре служебното си помещение;
- евентуално изключвайте периодически климатика;
- откажете се от пушенето на работното място.

Коментари