Публикация

Дървото на надеждата и дълголетието - ползи за мозъка и паметта

Дървото на надеждата и дълголетието - ползи за мозъка и паметта

Знаете ли кое растение китайците наричат „дървото на надеждата“. То има невероятните способности да лекува някои заболявания и затова древните лечители с му дали това прозвище. Става въпрос за гинко билоба, което е едно от най-старите като вид дървета на нашата планета. Има сведения, че това растение е съществувало на Земята преди 270 милиона години и затова някои го наричат „жив фосил“ от ерата на динозаврите – юрския период.

 

Интересно е, че гинко билоба не се среща често в дивата природа и дългов време се е считало за изчезнал вид, докато не е открито случайно на малка територия в Източен Китай. Оказва се, че дървото може бъде пренесено и да вирее и на други места, дори и в България, като у нас то се култивира от края на 19 век. Може да се види по улиците и в парковете на много градове в България.

 

 

Любопитни факти за дървото

Гинко билоба е едно от дърветата с много дълъг живот – около 1500 години и това се дължи на способността му да оцелява при тежки условия. Любопитен факт е, че след атомната бомбардировка в Хирошима, сред отломките оцеляват 4 гинко билоба дървета, разположени на около километър от експлозията. Нито един друг вид дърво не е оцелял.

 

Друга интересна подробност за него е, че дървото е двуполово. Мъжките дървета разпръскват прашец, посредством образувани зеленикави реси. Женските дървета образуват дребни топчета в сребристо жълто или оранжево, които се оплождат от прашеца, разпръскван от мъжките дървета.

 

 

Как дървото се използва в медицината?

Фармацевтичната индустрия използва гинко билоба за производството на хранителни добавки. Най-често се използват листата на дървото, от които се извлича екстракт, прилаган както за профилактика, така и за лечение на мозъчно-съдови заболявания.

  • Екстрактът от листа на Гинко билоба подпомага кръвообращението, като увеличава притока на кръв към мозъка и подобрява оксигенацията на клетките. Това може да помогне да се предотвратят мозъчни инсулти и други мозъчно-съдови заболявания.
  • Подобрява когнитивните функции - Някои проучвания показват, че екстрактът от гинко билоба може да подобри когнитивните функции и паметта, като повишава притока на кръв към мозъка и стимулира невроните.
  • Антиоксидантни свойства - Гинко билоба съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат да се предотвратят увреждания на клетките в мозъка, като намаляват възпалението и окислителните процеси.
  • Антикоагулантни свойства - Гинко билоба може в предотвратяването на тромби, които могат да доведат до мозъчен инсулт.

 

 

По отношение на лечението  едно от най-широко използваните приложения на гинко билоба е при Алцхаймер. Проучване от 2016 година, публикувано в Journal of Alzheimer's Disease, показа, че то може да подобри когнитивните функции при пациенти с лека до умерена деменция.

 

Има изследвания, които доказват ползата от гинко билоба за намаляване на възпалителни процеси, подобряване на кръвообращението, зрението и сексуалната функция. Едно конкретно проучване от 2013 година, публикувано в Journal of Sex and Marital Therapy, показа, че гинко билоба може да подобри сексуалната функция при мъже, които страдат от антидепресантно-индуцирана сексуална дисфункция.

 

Активните вещества, които се включват в повечето хранителни добавки с екстракт от листа на гинко билоба, са флавоноиди, терпеноиди (гинкголиди, билобалиди), гликозиди и проантоцианозиди, които са силни антиоксиданти.

 

 

Медицината използва също така и екстракт от семената на плодовете на гинко билоба, за справяне със стреса и тревожността, депресията, за подобри когнитивните функции при пациенти с деменция или Алцхаймер.

Какво е Ginkofol Max (Гинкофол Макс)

Ginkofol Max (Гинкофол Макс) е хранителна добавка за добра памет, концентрация и кръвооросяване. Освен екстракта, извличан от листата на гинко билоба, тя съдържа селен и биотин, които усилват антиоксидативния ефект на растението.

  • Влияе благоприятно върху мисловния процес, вниманието и паметта, подобрява концентрацията
  • Забавя стареенето на мозъка
  • Поддържа структурата и устойчивостта на капилярните съдове, подпомага микроциркулацията
  • При шум в ушите и световъртеж подобрява кръвооросяването в слуховата зона и подпомага лечението на тези проблеми

 

Гинкофол Макс е по подходящ за хора под стрес, за такива с динамична работа с максимално активирано внимание, както и за студенти, учещи за изпит. Добре е да се приема по една таблетка дневно в продължение на поне два месеца.

 

„Дървото на надеждата“ все още е застрашено от изчезване и включено в Червената книга. Макар и редовно разсаждано, дървото е застрашено да загуби своето биоразнообразие, защото все повече хора предпочитат да отглеждат мъжки дървета. Причината е, че мъжките дървета имат по-високо съдържание на гинкголиди в техните листа.

 

 

 

Коментари