Публикация

Живеенето до магистрала удвоява риска от аутизъм

Има много причини, поради които живеенето в близост до автомагистрала е нежелателно - шумът, лошото качество на въздуха, безкрайният поток от туристи…


Но ново изследване, публикувано в Environmental Health Perspectives, предлага друга -  при децата, родени от майки, които живеят в рамките на 300 метра от шосе с интензивен трафик, съществува два пъти по-голям риск от  развитие на аутизъм.

Проучването е проведено от учени от Детската болница на Лос Анджелис. При  него са били наблюдавани 304 деца с аутизъм и 259 нормално развиващи се в Лос Анджелис, Сан Франциско и Сакраменто.

Засега няма лечение на аутизма. Изследователи все търсят причините за неговата поява. Предполага се,  че това е свързано не само с генетични, но и с фактори от околната среда.

При предишни проучвания беше установено, че замърсеният въздух може да забави умственото развитие на децата. Сега учените за пръв път констатират, че автомобилните газове могат да окажат негативно въздействие върху мозъка на деца на възраст от 24 до 60 месеца.

" }-->

Коментари