Публикация

Проблеми с венците, свързани с общи и други заболявания

Проблеми с венците, свързани с общи и други заболявания

Основната причина за зъбен кариес и заболяване на венците е зъбната плака. Премахването ѝ е задължително при лечението на тези проблеми. Има случаи обаче, когато дори и при наличие на малко плака, поради други фактори, се появява болка, зачервяване, оток и значителен дискомфорт в устата. Тези проблеми изискват подробен разговор с пациента, за да се установи причината и да се определи специфично лечение.

Кои са причините за заболявания на венците

Причините могат да бъдат медикаменти, хормони, общи заболявания, изгаряния и др. Медикаментозните гингивити се характеризират със специфично разрастване на венците, които са зачервени и подути. Това е страничен резултат от употреба на лекарства срещу високо кръвно, епилепсия, имуносупресанти, бета блокери и други медикаменти.

 

Проблемите са ограничени във венците и независимо от добрата лична хигиена и старание, хората изпитват болка при хранене, нарушаване на естетиката и силен дискомфорт. Лечението е трудно и понякога се налага да се потърсят алтернативни медикаменти за системното заболяване. Лазерната терапия може да бъде успешнa, но са необходими сравнително чести посещения, за да се избегне хирургичното лечение.

Венците са тъкан, която е „цел“ на стероидни хормони

Взаимодействието между естроген и прогестерон може да обясни появата на възпаление, особено през определени периоди при различните групи хора. Увеличаването на нивата на тестостерон при мъжете и естрадиол при жените може да доведе до гингивално възпаление независимо от добрата устна хигиена. През менопаузата започват промени в тъканите като десквамация (излющване на епитела), остеопорозата (намаляване и изтъняване на костната плътност).

 

При пушачите например е доказано, че остеопорозата се развива по-бързо и по-тежко. Но пък от друга страна за тях на пазара са налични алтернативи на тютюнопушенето – например продуктите за нагряване на тютюн, както и т.нар. вейпове, при които липсва процес на горене и нивата на отделяните токсини е редуцирано, съответно и рисковете за устната кухина.

 

При друга група хора, пациентите с неконтролиран диабет, се оплакват от сухота в устата и намалено слюнкоотделяне. Това затруднява натуралното почистване на зъбите, от слюнката. Създават се условия за натрупване на плака и поява на инфекции като кандидоза и др.

 

Инфекциозните гингивити и стоматити (когато инфекцията засяга не само венците, но цялата уста и език) са по-рядки и могат да се появят както при здрави, така и при имунокомпрометирани пациенти (след химиотерапия). Манифестират се като зачервени, болезнени кървящи рани, които са много мъчителни. Освен бактериалните инфекции, например хепрес и варицела, засягат не само венците, но и небцето, устните и са много болезнени и трудно заздравяват.

 

Ако не се лекуват, може да засегнат подлежащи тъкани и да оставят трайни белези в устата. Някои стомашно-чревни заболявания водят до тежки венечни разраствания, които възникнат едновременно със стомашно-чревните лезии (рани). Понякога са и първи симптоми на болестта на Крон. Заболяванията на кръвта, левкемията и др., също имат първи изяви и в устата. Различни химични продукти с токсични съставки могат да увредят тъканите в устата. Висококонцентриран хлорхексидин, който влиза в състава на лечебни води за уста, аспирин и др. могат да увредят и разранят различни места в устата.

 

Възникналите лезии са лечими и обратими, стига пациентите да не се самолекуват. Такива химични травми могат да бъдат причинени и от некоректно използване на медикаменти от денталния лекар. Термично изгаряне, попадане на чуждо тяло при лечение и др., са редки състояния, но изискват незабавна помощ. Самолечението може да доведе до трайни увреждания и промяна на венечния контур и естетика.

 

Правилната лична хигиена, редовни визити за почистване и консултация с личния дентален лекар и специалист, могат да доведат до бързо и ефективно лекуване без тайни последствия и усложнения.

 

Автор на статията: д-р Йорданка Панайотова, Пародонтолог, Хоноруван преподавател в катедра „Пародонтология“, Медицински университет – София 

 

Д-р Панайотова завършва Стоматологичния факултет на Медицински университет – София с отличен успех. Защитава специалности по „Обща стоматология“ и „Научна медицинска информация“. През 1995-2000 г. работи като специалист в „Юниордент“. След основаването на катедра „Пародонтология“ във ФДМ София през 2000 г. печели конкурс за хоноруван асистент, където преподава и досега.

 

Интересите ѝ са насочени предимно към хирургичното пародонтално лечение и има големи успехи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа като е завършила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо обучение при известния Д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лечението.

 

През 2016 г. завършва специалност „Модерни технологии при лечение на пародонтални заболявания“ в University of Genoa.

 

През 2018 г. д-р Панайотова влиза в екипа на Клиника по имплантология на ЕО ДЕНТ, където прилага професионалните си и квалифицирани умения в лечението на гингивити и пародонтити, за което е избрана за Лекар по дентална медицина за 2021 г.

Коментари