Публикация

Откриха тържествено "Дома на лекаря"

Откриха тържествено "Дома на лекаря"

С тържествен водосвет, отслужен от архимандрит Силуан - игумен на Бистришкия манастир "Св. Петка" и протойерей Лъчезар Вълков, беше открита новата сграда на Български лекарски съюз, която се намира на ул. “Доспат” 2 в столицата.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров

се обърна с благодарност към всички гости и във връзка със специалния повод разказа малка част от историята на Български лекарски съюз, която е повод за гордост.

“Съсловната организация на лекарите в България е второто в световен мащаб професионално сдружение на медици, а първият лекарски събор се провежда през 1901 г. в София. Д-р Димитър Моллов е първият председател на Съюза”, разказа още д-р Маджаров и добави: “Залата, в която днес се намираме, носи неговото име в знак на дълбоко уважение и не на последно място в знак приемственост!”

За съжаление, информацията относно имотите, с които е разполагала Съсловната организация след създаването си е доста оскъдна. Известно е обаче, че те са били дарени от родолюбиви лекари. Историята разказва, че по време на бомбардировка през Втората световна война е засегнат тогавашния Дом на лекаря, които се помещавал на ъгъла на ул „Аксаков“ и „Цар Шишман“. Въпреки разрушенията той все пак остава обитаем.

 

През 1947 г. комунистическата власт закрива БЛС (влива го насилствено в ПСЗХР- Профсъюз на здравните и хигиенни работници) а имотите, които е притежавал съюза, са иззети. Според съставителите на том 1-ви на „История на българската медицина“ е присвоено цялото имущество на БЛС в размер на 42 732 554 лв. Иззета е и сграда в центъра на София на площад „Народно събрание“ 7, два магазина на бул. „Княгиня Клементина“, четиристаен апартамент на ул „Денкоглу“ 15.

 

Собственост на БЛС са били още и терени, дарявани с цел построяване на почивни станции и санаториуми във Варна, Вършец, Несебър и Кюстендил, които също са иззети.

 

При демократичните промени през 1989 г. започват и опитите за възстановяване на БЛС, а на 13 януари 1990 г. се провежда на 27-ия Възстановителен събор на БЛС.

 

След възстановяването на БЛС и съгласно Закона за съсловните организации, с решение на Министерство на здравеопазването, на БЛС са предоставени помещения в Центъра по хигиена. От тогава, в продължение на над 3 десетилетия,  Български лекарски съюз е наемател в Сградата на Центъра по хигиена.

 

Години по-късно, в резултат на услията на Управителния съвет на БЛС и на проф. Андрей Кехайов /тогавашен председател на Съсловната организация/, през 2005-та година първият имот в най-новата история на  БЛС е предоставен безвъзмездно на Съсловната организация от правителството на Симеон Сакскобургготски. Парцелът е с размер 1 800 кв.м и се намира в двора на Медицинска академия. Земята и към момента е собственост на Съсловната организация, но заради съдебен спор, там няма възможност за строителство.

 

Докато през месец май 2022 г., 74-тият Събор на Съсловната организация реши да инвестира и даде мандат на Управителния съвет на Български лекарски съюз за започване на преговори за закупуване на сграда на лекарите в столицата. След дълги проучвания и не малко положени усилия БЛС и неговите над 33 хиляди лекари вече имат собствен дом. Сградата е шест етажа, притежаваща три конферентни зали, които носят имената на бележити лекари: проф. д-р Константин Чилов, д-р Димитър Моллов и д-р Тота Венкова-първата жена лекар в България.

 

На официалното откриване присъстваха Катя Ивкова – зам. -мистър на здравеопазването,  д-р Йорданка Пенкова – вр. и. д. управител на НЗОК, част от инициаторите, организирали и възстановили Български лекарски съюз преди 33 години, представители на съсловни и партньорски организации, приятели на БЛС.

Коментари

Сега ако можеше да открият и необходимите лекари.....