Публикация

Предизвикателствата пред майчино-феталната медицина

Предизвикателствата пред майчино-феталната медицина

Какви са стандартите и качеството при опазването на майчиното и детското здраве? Подробности по темата разказа пред БНР д-р Мария Янкова - заместник-председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина.

"Професията ни е прекрасна, работим с млади хора в най-хубавия момент от техния живот, но за жалост в един малък процент от случаите нещата не са толкова позитивни и ведри. Стига се понякога до усложнения, които могат да костват живота на майката и нейното дете. В последните години обръщаме много голямо внимание на това усложнение на бременността, което е довело до състоянието на родилката в Сливен, за която в момента се води борба за живота й. Проблемът не е само в хромозомните заболявания, диабета или преждевременните раждания, а това, с което с години водим борба е хипертоничните усложнения на бременността, които биха могли да доведат до т. нар. "отлепване на плацентата" и много тежък кръвоизлив и то в късните срокове на бременността", каза д-р Янкова.

По думите й симптомите на едно такова остро състояние понякога са

много трудно установими

и затова често се стига до усложнения.

"Има състояния, които трудно биха могли да бъдат предвидени, но да кажем, че в 90% от случаите имаме вече диагностичните методи, с които да се ориентираме много по-рано от преди да са започнали усложненията", отбеляза д-р Янкова и добави:

"Усилията на Асоциацията по майчино-фетална медицина са насочени точно към това да организират и да обучават в тази насока".

 

Според думите й майчината смъртност в България е сравнима с европейската и е около 6 жени на 100 хиляди, като въпреки тежкото състояние на здравеопазването нивата на детската и майчината смъртност остават ниски.

"Броят на децата с хромозомни заболявания, които ние откриваме не се е увеличил, но обаче се увеличава процентът, който ние успяваме да диагностицираме в този ранен срок", отбеляза д-р Янкова.

Тя посочи, че джипитата трябва да насочват бременните за да може всяка жена да има достъп до специализирана диагностика. Освен това каза, че има големи разлики между информираността на хората в големите градове и провинцията.

 

Относно тенденциите за отлагане напред във времето на първата бременност д-р Янкова сподели, възрастта на жените с първа бременност у нас и в Европа е около 29 години, които е сериозна възраст.

"Проблемите са в забременяването, а не толкова в проследяването на бременността. Здравето при различните хора е различно, можем да имаме по-здрава пациентка на 40 години, отколкото на 20. Това зависи от нейното общо състояние, от това дали има придружаващи заболявания, диабет, хипертония. До голяма степен ми се струва, че младото поколение е в по-лошо здравословно състояние от по-възрастното, но това не почива на някакви данни, а е по-скоро лично впечатление", отбеляза тя и допълни, че много неща в женската консултация трябва да бъдат осъвременени.

Д-р Янкова посочи, че предстои седми конгрес на Асоциацията по майчино-фетална медицина, на който ще присъстват специалисти от България и чужбина.

 

Снимка Радио София

Коментари