Публикация

ДЕНЯТ 29.04.- Световен ден на имунологията и имунолога! ПРИНОСИ НА ВОЕННО–МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ СПЕЦИАЛНОСТТА КЛИНИЧНА ИМУНОЛОГИЯ У НАС. РЕГИСТРИРАН СВЕТОВЕН ПРИОРИТЕТ В ИМУНООНКОЛОГИЯТА

ДЕНЯТ 29.04.- Световен ден на имунологията и имунолога!

 

ПРИНОСИ НА ВОЕННО–МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ СПЕЦИАЛНОСТТА КЛИНИЧНА ИМУНОЛОГИЯ У НАС.

РЕГИСТРИРАН СВЕТОВЕН ПРИОРИТЕТ В ИМУНООНКОЛОГИЯТА

Доц.В.Манев –клиничен имунолог

 

През 2005 г. по предложение на Европейската федерация по имунология денят 29.04. се чества всяка година за Световен ден на имунологията и имунолога.Близо 20 години  на този ден е прието да се отбелязва и припомня постигнатото за да вдъхновява и зарежда с ентусиазъм и  енергия по-млади колеги , да  ги  мотивира да се насочват и посвещават на това стратегическо важно направление на медицината. Както се  разбра през последните 20-30 години и особено през последните 10 години е невъзможно без прогрес  в клиничната имунология  да се прави иновативен прогрес ,в която и да е  област и специалност на  медицината! Опитът на водещите в света държави в иновациите е доказал,че за да има прогрес и в тази бързо разиваща се стратегически важна медицинска област е нужно да има :          

                                          

1. Призната медицинска специалност по клинична имунология.                                

2. Да има  необходимите за обучение  специализирани медицински структури за създаване  на кадри с висока  квалификация за  фундаменталната имунология и в различните области на признатите от СЗО тесни медицински специалности в състава на клиничната  имунология, а именно :       

 

2.1.Болести при вродени имунодефицитни състояния.                                                 

 

2.2.Болести на придобитите имунодефицитни състояния.                                                 

 

2.3.Болести на имунните комлекси /автоимунни и алергични болести/

 

 2.4.Трасплантационна имунология.                                                                                                           

2 5.Имунология на туморите / Имуноонкология/ , имунотерапия на рака.

 2.6.Репродуктивна имунология

 

През 1991г се прибави по предложение на имунолози от САЩ и раздел "Клинична имунология на сърцето"за ранна диагностика на болестен процес в миокарда.Тя има за предмет да се прихваща рано още на ниво болестен процес преди клинична симптоматика и преди позитивиране на рутинните методи за диагностика

 

3.Да има разкрит и действащ високоспециализиран Национален Център за правене на иновативна медицина за Т-клетъчна имунотерапия на рака и др. стратегически важни направления за имунотерапия /Ковид-19 и др.важни за държавата и националната сигурност теми, финансирани от държавата при гласуван ежегодно от парламента целеви бюджет за провеждане на  дългосрочна държавна политика /  в перспектива от  минимум  20 години/.

 

Какви са историческите и настоящите реалности у нас ?

 

Какъв е приносът  на Военно-медицинската академия/ВМА/ за:                                                      

 

1.Признаване  специалноста „Клинична имунология „                                                

 

2.Приносът на ВМА в областта на имуноонкологията ?

 

В която и да е област на човешкия прогрес ,както и в областта на  медицината е доказано, че прогресът е невъзможен без екипна работа ,но това става обикновено  на втория етап от осъществяването на новостта.За човешкият прогрес е известно,че първата искра, началният тласък ,генерирането на идеята и осъщестяването на творческия замисъл или на каквато и да е иновативна идея или каквато и да е творческа инициатива за прогреса на човечеството се заражда по изключение в главите на двама  специалисти ,работещи често независимо един от друг и  в ралични отдалечени точки  на планетата

 

1.Какъв е приносът на Военно-медицинската академия/ВМА/ за признаване  специалноста „Клинична имунология”„ ?                                                                                          

Как бе осъществен през 1974-1977 г  първия за страната индивидуален план за специализация по „Клинична имунология „ Това беше задължителна стъпка за да може да  тръгне  процедура за  признаване  на  нова медицинска специалност.  

 За периода  1973г- 1974 г. работех като асистент в Клиниката по токсикология  при НИСМП „Н.Пирогов „ Тогава по своя инициатива направих предложение за осъщестяване на първия за страната индивидуален план за специализация по клинична имунология и го  обосновах пред  ръководството на ВМА на основание на :                     

 

1.Решение на СЗО /Световната здравна организация /на работната група по „Клинична имунология към СЗО  публикувано от 15.Х.1971г за признаване специалността „Клинична имунология” за самостоятелна медицинска специалност, равноправна на всички други медицински специалности .                                                                             

 

 2.Предоставих  и някои  публикации по  мои идейни разработки като студент по медицина и кръжочник в Катедрата по патофизиология в МА,София в областта на имунологията на туморите, публикувани в студентското медицинско списание ПРЕМЕДИКУС /Шестнадесета научна сесия на студентското научно дружество:  В.Манев „Опит за антигенно обогатяване на туморна тъкан с ваксинален вариолен вирус „ с.11-16 с. Около 20 години по-късно в изявление известният имунолог проф.Зегюри от Институт Люи Пастьор в Париж, предрече  ,че най-перспективното направление за борба с ХИВ инфекцията и в  онкологията е  да се търсят възможности за използване на живата вариолна ваксина. Не е имало как да знае,че по тази идея вече е работено  много по-рано и е принадлежала на един български студент по медицина. Около 50 години по-късно вече е факт в медицината: „Постигнат е   предклиничен и клиничен успех в имунотерапията на рака на дебелото черво с генномодифициран вирус на ваксината от едрата шарка/ вариола / Имунолозите и генетиците участвали в създаването на химерен вирус известен като CF33 от вариолната ваксина, разработен по идея на  професор Юман Фонг в престижния център за рак на City of Hope в Лос Анджелис, Калифорния!!!

https://aacrjournals.org/mct/article/20/1/173/92921/Recombinant-Orthopoxvirus-Primes-Colon-Cancer-for

.https://www.credoweb.bg/publication/132042/zashto-balgariya-i-sled-50-godini-nyama-shans-za-inovativen-prinos-v-imunoterapiyata-na-raka

След осъществения през 1974-1977 г на първия за страната индивидуален план за специализация по „Клинична имунология „ ,  на законово основание и по наше предложение до МНЗ и със заповед на М-ра на здравеопазването Академик Радой Попиванов подписана на 29.04.1986т „по изключение и персонално разрешение” бе сформирана  първата държавна изпитна комисия за провеждане на държавен изпит по имунология .Така през 1986г бе придобита у нас  първата диплома по имунология . Това ми даде възможност през 1987 г.да получа образователна и научна степен “Доктор”.,да  се явя  успешно  на обявени конкурси във ВМА  през 1997г. за СТ.Н.С. ІІ ст по имунология . През 1999 г. след официално обявен и спечелен конкурс във ВМА ,бях  избран от ВАК за „Доцент по имунология, имунопатология и алергология и началник на Центъра по имунология при ВМА”.                                                                                                                           

 

През 80-те години участвах в екип доказал за първи път в света :

 

1.Рецептори за Лактоферин върху неутрофилните левкоцити .

/Maneva A. ,Manev V.,Siracov,L /1983 / Lactoferrin binding  to human polymorphonuclear leucocytes .Int.J.Biochem.15 ,981-984                                      

2.За първи път в света се извърши проучване за ролята на лактоферина върху фагоцитарната активност на неутрофилните левкоцити.

/Manev V.А.Maneva L.Sirakov Effect of lactoferrin on fagocytic activity of polymorphonuclear cells isolsted from blood of patients with autoimmune diseases and Staphylococcus aureus allergy Adv. Exp. Med.Biol ., 1998 ,443,321-330 /.

3.През 80-те г. на ХХ-ти век във ВМА се разработи по моя идея и предложение ведомствена тема ”Сърце”, за създаване на оригинален клетъчен имунологичен комплекс за ранна диагностика на болестен процес в миокарда.Същият бе признат за изобретение ,приложен за профилактика на летци , кандидати за космонавти и при други рискови професии. С него участвахме и получихме приз „Златен медал“ от международно изложение за интелектуална собственост.

Макар и с около 25 години закъснение от решението на СЗО през 1994/1995г беше призната  и у нас специалността клинична имунология за основна медицинска специалност.

 

Около 20 години по-късно по предложение на Европейската федерация по имунология и по стечение на случайността, датата 29.04. е приета за отбелязване "Световния ден на имунологията и имунолога "

 

Приноси за първи път в света в областта на имунологията на туморите:

 

1. За първи път доказваме един от механизмите за блокиране на противотуморния Т-клетъчен имунитет, свързан с инхибиращия ефект на карциноембрионалния антиген (СЕА) върху (CD2) Е-рецептора на Т-лимфоцитите при карциномно болни. Регистриран е приоритет в Националното патентно ведомство от 1983 г., В.Манев Авт.св.№ 41087/1983 г. През 1984 г. научният факт е потвърден от австралийски и италиански имунолози и други световноизвестни имена в имунологията на рака.

 

2. За първи път доказваме друг възможен механизъм за блокиране на противотуморния имунитет. Установихме, че молекулата на карциноембрионалния антиген (СЕА) е ключова молекула в тумор-индуцираната имунопатогенетична каскада на хемокоагулация и има пряко или косвено отношение към развитието на тромбоемболизма при раково болните. През 2006 г. публикувахме на 2-та Конференция по имунотерапия на рака с международно участие в БАН оригинална „Концепция за участие на клетъчни и плазмени фактори за блокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет“.В.Манев

 

3.След като доказахме  един от механизмите на блокиране на противотуморния Т-клетъчен имунитет свързан с инхибиращия ефект на карциноембрионалния антиген (СЕА) върху (CD2) ,следващата стъпка в проучвателната дейност бе предопределена да търсим и подход за деблокиране на противотуморния Т-клетъчен имунитет ,свързан с инхибиращия ефект на карциноембрионалния антиген (СЕА) /Регистрирано в Националното патентно ведомство 1983 с заявление за издаване на Диплом за откритие „Явление на различна устойчивост на рецепторите на Т-лимфоцитите критерий за функцията на клетката в норма и патология“ /В.Манев Рег. №60990/.Това явление съвпада с посоката на получените резултати от американски, израелски и германски имунолози публикувани на 2-та Международна конференция по имунотерапия на рака и мониторинг, Будапеща, Унгария 2011 г. Установената от нас общност на научните факти и явления на понижение при CD2 рецептора,както и при «дзета веригата„ на TCR е потвърждение на същестуването и проявата на общобиологичния закон за връзка между структура и функция. Контролът на тези молекули при болни със злокачествени тумори ,чийто понижение достоверно корелира с активността на злокачествения процес, би позволило в близко време тези подходи да се въвъдат в рутинната практика и използват за контрол активността на злокачествения процес, а при евентуално внедряване в клиничната практика би представлявал  нов подход за деблокиране на Т–клетъчния противотуморен имунитет.Така би могло да се индивидуализира и оптимализира ефекта на терапията при болните със злокачествени тумори. Разработен е за първи път от нас подход за определяне стабилността/устойчивостта/ ин витро на /CD2/-Е-рецептора при използване на определени концентрации специално подбран детергент/ПАВ/  още през 80те години на ХХ век.  Установеният от нас ефект  е проучен  /ин витро/ при над 120 онкоболни със солидни тумори с различна локализация.. Направено е и  потвърдително проучване в независима експертна лаборатория по клинична имунология на МА  с утвърдителен протокол от 1991г подписан от провеждащия наблюдението проф.Михаил Огнянов./Ръководител Лабораторията по клинична имунология към Клиниката по Гастроентерология в МБАЛ „Св.-Иван Рилски „  .

По заявката ни за откритие има позитивни рецензии от средата на 80-те години на ХХ век от изтъкнати имунолози фундаменталисти като Проф. Веселин Денчев и проф. Асен Тошков. Съгласно международните правни норми, когато едно откритие е регистрирано с приоритет и когато явлението или зависимостта се докажат от друг учен в друга държава или дори в друг континент, то откритието се признава на този, който има регистриран приоритет.

Регистрираното от нас явление за откритие на клетъчно ниво/ин витро / при болни с неопластични заболявания е проучено в условията на 80-те години на ХХ век, при наличните към момента класически клетъчни имунологични методи .За това още в началото на ХХI век поискахме съдействие от държавата за финансиране  с 5000 лв /пет хиляди лева / за провеждане потвърдително проучване на откритието ни да се проведе с моноклонални антитела. С протокол  №2 /24.април 2000 г от заседанието на Учебно научно-методичния съвет на ВМА във връзка с тема № 12  „Изследване влиянието на някои  повърхностно активни вещества /ПАВ / върху рецепторите на Т-лимфоцитите  при болни с неопластични заболявания  „ с Научен ръководител  полк.Доц. В.Манев и изпълнител: Лаборатория по имунология” ,тогава се отказа финансиране по темата .Така отпадна и възможността да се публикува в чужбина потвърждаване с  моноклонални антитела на регистрираното от нас откритие.

В съобщение на патентното ведомство на Р.България  Относно: Подадена декларация за откритие „Зависимост на различна устойчивост на Е-рецептора на Т-лимфоцитите  в норма  и патология  /Рег. №94070 /1983г/ на основание допълнение  и изменение на Закона за патентите /ДВ,бр. 66 /2002г –/ поради нормативно прекратяване възможността за регистрация на открития, „производството по подадената от вас декларация се прекратява”

 Поради изброените факти , причини и обстоятелства се затвори и  последния шанс да се признае откритие  на България, с перспективи да се разработи  нов подход приложим при  онкоболни за  динамичен клетъчен контрол  ефективността на терапията,както и за разработване и прилагане на принципно нов подход  за деблокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет в Т-клетъчната имунотерапия на рака.Това стратегическо ново направление в имунотерапията на рака е поставено  от нас  в началото на  80-те  години на ХХ век и получи заслужено  признание през ХХI век  с наскоро връчена „Нобелова награда „ на американски и японски учени !

 

4. За първи път през 80-те години на ХХ век, установихме/ин витро/ при пациенти със злокачествени заболявания и др.патологии, явление на моноцитно-тромбоцитни агрегати /обозначени като термин от нас ,първоначално  като „тромбоцитни таралежи” , /по-късно в литературата се среща като „левкоцитно-тромбоцитни комплекси”/ и връзката им с активността на болестния процес. Това явление установихме , че е статистически значимо при болни с онкологични заболявания и различна локализация на болестния процес. Описахме и публикувахме явлението на моноцитно-тромбоцитни агрегати и връзката им с активността на болестния процес през 1985 -1986 г. Публикувахме този научен факт през 1985 г.на Научна  конференция на ТНТМ. Публикуването  в чужбина тогава беше невъзможно поради   контрол на научната дейност, вероятно  и  да не се изнася държавна тайна.

 

5.През 2012 г. имаме признат световен приоритет с патент „Биологично активен комплекс“ (БАК) разработен на нов принцип и комплексна формула/В.Манев/ В признатия ни  патент за БАК  използваме комплекс от няколко взаимно подпомагащи се механизми за деблокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет в микрооколната среда около тумора. Патентът е резултат от обобщен дългогодишен труд в областта на имунологията на туморите. След преминаване задължителните етапи на предклинични и клинични проучвания, съгласно закона за приложение на лекарствените средства, патентът е заявка за универсална ваксина от ново поколение срещу злокачествените тумори. Имаме признат и патент с приоритет на нов принцип /В.Манев „Екстракорпорална плазмасорбция на карциноембрионалния антиген (СЕА)”. Разработеният от авторския екип и патентована формула би позволила създаването на техническо устройство, което да е съвместимо с апаратите за хемодиализа и други, и служи за отстраняване от кръвта карциномно болните на молекулата на СЕА. През 2016г бе ми връчен  приза   "Изобретател на 2016 „. за регистриран световен приоритет с три патента в областта на клетъчната и молекулярна медицина.Същите са насочени в частност за възстановяване хомеостазата при онкоболни  „В.Манев

 

За всеки непредубеден човек възниква логичен въпрос:                                            

Защо у нас  лекар, който  от студентската скамейка се е посветил да работи за прогреса на имунотерапията на рака и първо за  признаване специалността имунология и у нас, при регистриран световен приоритет с патенти за изобретения, ретгистрирано откритие и други приноси в областта на имунонкологията,защо  не е дадена възможност за творческа реализация ? Защо България  от десетилетия постоянно е закотвена сякаш  на последно място по:         

 

1.Иновации

 

2. На последно място по регистрирани патенти за изобретения.                                               

 

 3.На последно място по внедрени патенти за изобретения.                

 

4.На последно място и по медицински науки .

 

Би могло да се изброят следните причини,които  не се отстраниха повече от 30 години :

 

1.Липси в законодателството за иновациите. Има не само липси , а цели пропасти в законодателството. Достатъчно е да се упомене само един безспорен факт,че лекарите и научните работници в частния сектор у нас са дискриминирани, като  са лишени от равностойни права за подпомагане от държавата на научната им иновативна и внедрителска дейност .Едва ли не тези лекари и учени-иноватори не са от същата тази държава.Сега у нас по съществуващото законодателство се финансират само и единствено проекти ,представени от БАН или от Академични медицински структури!

 

2. У нас няма разкрит нито един „Национален Център за правене на иновативна медицина за Т-клетъчна имунотерапия на рака,както и  други  стратегически важни за държавата  и националната ни сигурност теми като тази за намаляване смъртността от Ковид-19  и др./ Ако имаше такъв Национален Център за правене на иновативна медицина ,финасиран със целеви бюджет от парламента,тогава,който и да е министър,от което и да е правителство ,би  могъл да резюлира в кратък  срок да се проучи и провери  ефективността за внедряване на предложен от нас иновативен подход в  падемична ситуация .За повече от две  години когато умряха от К-19 около 37000 българи се оказа,че при депозиран „Идеен проект за намаляване смъртността от Ковид-19 „ според писмо получено от МЗ , няма  за МЗ  гласуван  целеви  бюджет за финансиране на иновативни проекти, няма правилник ,по който да имат право да възлагат разработването на иновативни  проекти на подчинените им поделения, дори когато страната е в  извънредна ситуация на пандемия ?! 

 

3.От десетилетия повече от 30 години , медицинскатя наука и шансовете за развитие и реализация на  специалисти с иновативно творческо мислене са партийно зависими.

 

4.Отказ на държавата да се учим като  ползваме законодателството от напредналите в иновациите държави! Там има доказани о т години   и десетилетия правила и закони при регистриран световен приоритет с патент за изобретение и признат патент в стратегически важно за държавата направление , по закон държавата е длъжна да изкупи патента и да инвестира за неговото внедряване.

 

По повод  и във връзка с 29.април Световният ден на имунологията и имунолога, нека  си пожелаем преди всичко здраве и просперитет , да не падаме  духом и да вярваме в неизбежността на човешкия прогрес !

 

Честит празник колеги!

 

 

Списък на някои избрани публикации:

 

Manev V.А.Maneva L.Sirakov Effect of lactoferrin on fagocytic activity of polymorphonuclear cells isolsted from blood of patients with autoimmune diseases and Staphylococcus aureus allergy Adv. Exp. Med.Biol ., 1998 ,443,321-330 /.

 V.Manev ,D.S. Shishmanov , M H Karkamov et al. Inhibitoring effect of the carcinoembrional antigen /CEA/ in vitro on E-rosette formation in blastoma patients Coptesrendu de L’Academie bulgar des Sciences tom 39 , 1986

 

Manev V. and Shishmanov D. A method for establishment of a binding autologous thrombocytes on the lymphocytes of patients with neoplasiae. V–th symposium of Allergology and Clinical Immunology , Varna, 4-6 X. 1985

 

 Manev V. Current Approaches and problem in the development of specific cancer immunotherapy. II National congress of immunology with international participation. Abstr. Book, Sofia, 2003, p.130

 

 Manev V. Immunocytoadherent ability of the E-receptor on the T-lymphocytes in the presence of detergent: Difference between norm and pathology. Second Balkan Iimmunology Conference 1-4.October 1998, Varna

 

 Manev V. and Shishmanov D. A method for establishment of a binding autologous thrombocytes on the lymphocytes of patients with neoplasiae. V–th symposium of Allergology and Clinical Immunology, Varna, 4-6 X. 1985
 Manev V.А.Maneva L.Sirakov Effect of lactoferrin on fagocytic activity of polymorphonuclear cells isolsted from blood of patients with autoimmune diseases and Staphylococcus aureus allergy Adv. Exp. Med.Biol ., 1998 ,443,321-330 /.

 

 В.Манев “Концепция за някои аспекти на екоимунопрофилактиката при рискови контингенти “. Пленарен доклад. Сборник доклади от ІV-та Национална научно-техническа конференция с международно участие по “Екология и здраве-2002г

 

 В.Манев Актуални подходи и проблеми в създаването на специфична противотуморна терапия”ІІ-ри Национален конгрес по имунология с международно участие София-2003г Сборник доклади ІІ-6,9 с.66.

 

 В.Манев необходимост от мониториране на имунния статус на военнослужащи за мироопазващи мисии в чужбина за изготвяне на годишна имунопрофилактична стратегия на войските и някои граждански контингенти в условията на повишен риск от биотероризъм.Доклад Национален научно-технически симпозиум “Теория на епидемиологията –основа за ефективна борба със заразните болести”

 

 Манева А.Михайлова Д.Манев В.Коригиращ ефект на витамин Е –терапията върху някои серумни показатели на антиоксидантна и възпалителна активност при деца с ювенилен хроничен артрит .Сборник Доклади ІІ –ри Национален конгрес по имунология с международно участие София-2003г ІІ.6.10. с.66.

 

 Maneva A.,D.Mihailova ,V.Manev,et al.Decreased CD 23 Serum conted by Vitamin E Therapi in Children with Juvenile Chronic Arthritis:Corelation with the Thiol Antioxidant Status “ Medical Science Monitor/USA/

 

 Манев В. Впечатления от 2-рата Международна конференция по имунотерапи я на рака и мониторинг в Будапеща ,Унгария Сборник Резюмета 8-ми Национален |Конгрес по онкология с международно участие Резиденция Бояна ,мес.ноемвви 2011г

 

 Манев В. Концепция за някои механизми в блокиране противотуморния имунитет Сборник Резюмета 8-ми Национален |Конгрес по онкология с международно участие Резиденция Бояна ,мес.ноемвви 2011г

 

 Манев В.За някои неизползвани възможноснти в имунобиологичната терапия на рака. Научна конференция с международно участие по имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака Пленарен Доклад.2006г БАН

Манев В. Теория за някои механизми на туморно-индуцирана имуносупресия :блокиране на Т-лимфоцитите и противотуморния имунитет при бластомно болни  сп.Наука Пулмология  с.16-22  2010 брой 3-4  Приложени: 1.Резензия  от  проф.НИКОЛА АЛЕКСИЕВ Д.М.Н. /Почетен главен редактор на сп. Наука Пулмология / Приложение 2 : PDF  Пълен  тест на  публикацията/     

Отзвук от проведения 8-Конгрес по онкология с межународно участие в резиденция Бояна открит на 10.11.11 до 13.11.2011.сп.”Здравословно” ,ГОДИНА  V БР.52 ,януари 2012 
с.28-34 /   и 14.11.2011, zdrave.net,   

 

 

Коментари

Честит професионален празник доц. д-р Манев!Възхищавам се на вашата непримиримост и патологичен оптимизъм!Гордея се и съм щастлива ,че Ви познавам! -д-р Н.Стоева