Публикация

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по нефрология

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по нефрология

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е публикуван за обществено обсъждане Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 7 ноември 2019 г. за приемане фармако-терапевтично ръководство по нефрология и диализа (обн. ДВ. бр. 91 от 19.11.2019 г.).

 

Проектът е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Причини, налагащи приемането на нормативния акт

Настоящата промяна се налага поради необходимостта от актуализиране и коригиране на известните и включване на нови терапевтични възможности за лечение на редица бъбречни заболявания, по-точно хронични гломерулонефрити, както и добавяне на т.нар. таргетна терапия при макар и не толкова чести заболявания с бъбречна изява. Добавяните терапевтични режими са с доказани терапевтични ползи по отношение на нефропротекция, като същите са одобрени и включени в Европейските правила за добра клинична практика, се посочва в мотивите към проекта.

 

Някои от новите медикаменти, които са включени във фармако-терапевтичното ръководство, са получили реимбурсация от НЗОК, а други са в период на разглеждане.

Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственото лечение в обхвата на тази медицинска специалност чрез актуализиране на терапевтичния подход при лечение на нефрологичните заболявания, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия.

 

В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне и осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните със заболявания, включени в обхвата на лечение по медицинската специалност „Нефрология“.

Очакваният резултат

от прилагането на проекта е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с нефрологични заболявания. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг от пациенти, се посочва още в документа.

 

Проектът ще бъде съгласуван с Експертния съвет по медицинска специалност „Нефрология“.

Обществената консултация продължава до 25 май 2023 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: office@ncpr.bg

 

Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Proekt.pdf
Motivi.pdf

Коментари