Публикация

Бъдещите майки имат лимит на красотата

Хормоналният бум диктува свои правила и още през първите седмици от бременността бъдещите майки се сблъскват с повишено омазняване на кожата, появата на пигментни петна, а по-нататък се прибавя и проблемът със стриите.


Тук основният принцип на козметологията трябва да бъде – не вреди! Затова и много разкрасителни процедури при бъдещите майки са противопоказни.

От страниците на гланцовите списания ни гледат изящни модели, чакащи бебета, винаги с гладки кожи, блестящи коси, снежнобели усмивки и, естествено, без никакви стрии. В тези случаи май трябва да благодарим на фотошопа.

В реалния живот така изглеждащи бременни е почти невъзможно да срещнеш. Растящите потребности на бебето по време на вътреутробното му развитие изтощават организма на бъдещите майки и това на първо място се отразява върху външността им. Чупливи коси и нокти, мазна кожа, стрии на бедрата, корема и бюстa – това са най-честите спътници на бременността.

Възможно ли е да се избегнат неприятните промени във външността?
На първо място трябва да се знае, че по време на бременност са напълно противопоказни всички видове апаратни процедури в козметичните салони – особено лазерните, фото- и електропроцедури. Проблемът е, че въздействието на ултразвука, да не говорим за RF-терапията или лазера, независимо, че се прилагат на ограничени места, се разпространяват из целия организъм. Това означава, че провеждайки лазерна терапия (въвеждане на активни вещества в кожата с помощта на лазер) в областта на лицето, вие въздействате и на вътрешните органи, както на своите, така и на бъдещото бебе. Затова и на бременни лекарки е забранено да работят с лазер.

За бъдещите майки категорично е забранен и химическияt пилинг, всякакви инжекционни методи (не само използване на ботокс, а и на хиалуронова киселина, хомеопатични средства, витамин С).

Какво може да се направи в замяна?

Добре е да се обърнете към простите народни средства – маски от плодове и зеленчуци, различни отвари от лечебни растения като лосиони за почистване на кожата и др. Винаги трябва да имате предвид, че по време на бременност може да се появят неочаквани непоносимости и алергии. Даже се препоръчва използваните от вас познати кремове и лосиони първо да се пробват върху неголям участък и да се наблюдава реакцията на организма.

При избора на нови козметични средства обърнете внимание на състава, като не пропуснете в никакъв случай изписаните с малки буквички. Нерядко при бременните възниква непоносимост и алергии към консерванти като метил- и етилпарабен. Според съвременните изисквания тяхното съдържание трябва задължително да се изписва върху опаковката на продуктите.

Защо се появяват стриите?
Първата причина са хорномалните промени. Те са следствие и от бързото показване на теглото на бъдещите майки. Що се отнася до кремовете – отново напомняме – четете етикетите! Противопоказни са кремове, в чийто състав има морски компоненти като водорасли.

Епилацията също трябва да се прави по традиционните методи – фото- и лазерната трябва задължително да се избягват. Същото се отнася и за солариумите.

За съжаление е невъзможно стриите да бъдат изцяло елиминирани. Различните кремове могат частично да намалят проблема. От физиотерапевтичните методи по време на бременност се допуска масажът, но той трябва да се прави от специалист.

Възстановяването на кожата след раждане също трябва да се прави внимателно. По време на лактация всякакви апаратни процедури също не се препоръчват. Но, ако кърмите, може да направите ултразвуково почистване на кожата.

Важно е, когато посещавате козметично студио да съобщите, че чакате дете или сте раждали наскоро. Ако сте попаднали на добър специалист, няма да имате проблеми. Затова не се оставяйте в ръцете на случайни или самозвани козметици.

Коментари