Публикация

Здравното досие на президента Байдън - какво бих променил в лечението

Здравното досие на президента Байдън - какво бих променил в лечението

Въпреки че не съм почитател на политиката на президента Байдън, като лекар ще направя своя коментар по здравното му досие, публиквано в интернет от Белия дом. 

 

Първо, не мога да се съглася с отбелязаното в документа, "че 80-годишният Байдън се радва на добро здраве, въпреки заболяванията си и е енергичен....“, както заключава личният му лекар.

 

Започвам с “необяснимото“ според прегледите, но възможно обяснение според мен - очевидното за всички наличие на СКОВАНА ПОХОДКА, обяснена като резултат на умерена до тежка дегенеративна (т.е. старческа) остеоартроза на гръбнака. Уверенията са, че след съответни прегледи и изследвания са изключени сериозните централномозъчни причини като инсулт, множествена склероза или паркинсон.

 

Принципно би трябвало да повярваме на това обяснение, както и че няма видима причина за наличната ПЕРИФЕРНА НЕВРОПАТИЯ на двете стъпала, което било “сравнително често при хората, тъй като са изключени най-честите причини - диабет, алкохолна злоупотреба, витамин В12 и щитовидна недостатъчност.“

 

Аз обаче, като патил от „вервайте ми“ и най-вече като лекар,

ще изкажа моите съмнения

че ако са изключени горните причини, може да се касае за не по-малко сериозната ятрогения, т.е. предизивикано състояние от “лечение“, или по-скоро от странични действия на използвани медикаменти за лечение на другите заболявания на президента... Какви са аргументите ми?

 

1. Забавното е, че не само ние, но дори и президентът на САЩ  страда от ГЕРБ - гастроезофагеален рефлукс - връщане на стомашно съдържимо към хранопровода. За целта приема фамотидин, който намалява стомашната киселинност, но това не премахва ГЕРБ, тъй като стомашното съдържимо пак се връща в хранопровода. Затова пък може да има странични действия при хронична употреба: пресипналост и дразнене в гърлото ( за което споменава лекаря му, но го обяснява само с ГЕРБ...) виждане, чуване или усещане на неща, които не са там (халюцинации), дезориентация, объркване (на което често сме свидетели), световъртеж;  необичайна умора или слабост, болка в ставите или мускулите, скованост, крампи, затруднено движение (които също са отбелязани от лекаря му), необичайна сънливост.

 

През последните години има все повече данни и за други рискове от продължителната употреба на потискащи стомашната киселинност средства, обясняващи

се основно с промяна на гастроинтестиналния микробиом и отделянето на проалергични медиатори в организма - повишен риск от алергии, пневмонии, фрактури на шийката на бедрената кост, сърдечносъдови инциденти, повишен риск от бъбречна недостатъчност, понижено качество на спермата при мъже (за радост без значение в случая).

 

2. Сенната  хрема на президента се лекува със:

 

А)  спрей за нос за локално третиране, който съдържа:

  • Флутиказонов пропионат- кортикостероид, имащ силно противовъзпалително/антиалергично действие
  • Азеластинов хидрохлорид- антихистамин със силно дългодействащо, противоалергично действие.

С най-чести странични действия пак познатите ни вече сухота и дразнене в гърлото, пресипналост.

 

Б)  Fexofenadine, който е системен антихистамин с противоалергично  действие, но и с някои вече споменати налични по-горе и възможни системни странични действия:

По-честите (над 10% средно, но при възрастните още по често) са сънливост до сомнолентност, гадене, умора, замаяност, стомашен дискомфорт.

 

По-редки 1-10% - пресипналост, мускулни болки или крампи, ЗАТРУДНЕНО ДВИЖЕНИЕ И СКОВАНОСТ.

 

3. Прави впечатление приема на розувастатин за намаляване на холестерола, който обаче е ПРЕКАЛЕНО нисък = 2,97ммол, както и LDL-холестерола = 1,5ммол, без да има показания, т.е. съответни сърдечно-съдови заболявания за достигане на тези стойности.

 

Известно е, че високият холестерол е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, каквито са декларирани, че липсват при Байдън. Когато не се очаква полза от понижаването му, както е в случая,

може да се очаква евентуална вреда от страничните действия

от безмислено прекалено ниският холестерол, който има съществена роля в организма, като помага за създаването на хормони, клетъчни мембрани и витамин D. Прекалено ниският холестерол в тези стойности може да доведе до:

 

Развитие на наличната при Президента „необяснима“  ПЕРИФЕРНА НЕВРОПАТИЯ.

 

Първият признак обикновено е загубата на дълбоки сухожилни рефлекси, след това дисталните вибрационни и проприоцептивни сетива на долните крайници намаляват - (споменатите от личният лекар  и “стегнати сухожилия и прасци“).

 

След това се появяват церебеларни признаци, като:

  • ДИСМЕТРИЯ (неспособност за координация на движенията и невъзможност за преценка на разстоянието до даден предмет - спомняме си за опита на Президента за здрависването с несъществуващ пред него човек);
  • АТАКСИЯ (затруднено равновесие и координация на волевите мускулни движения в различна степен, човек трудно стои прав, залита напред-назад и може дори да падне, ходенето е с неравномерни крачки в неопределена посока);
  • Мускулни болки и СПАСТИЧНА ПОХОДКА.

Накрая, пациентите може да развиват екстензорни плантарни реакции (проблеми на стъпалото, които също са споменати от личният лекар).

 

-          Поява на интелектуални и психични смущения

-          Риск от мозъчни кръвоизливи (особено засилващ се при съпътстващия прием на противосъсирващото еликвис)

 

Всички тези описани състояния, разбира се, може да се дължат на органични мозъчни заболявания, вкл. и на деменция, които както разбираме са изключени, та затова отбелязвам възможността за ятрогения - възможно обяснение за “необяснимите“ президентски състояния.

 

Оставям настрана кожните ракови образования - предполагайки. че се касае за относително доброкачествения базоцелуларен рак, чиято най-честа причина е прекомерното слънцеизлагане, както и възрастово обусловеното (т.е. при здраво сърце) хронично предсърдно мъждене. То поставя президента в риск от тромбемболични инциденти (мозъчен инсулт предимно) поради риск от тромбоза в ляво предсърдие, за което правилно пие профилактично противосъсирващ медикамент еликвис.

 

По отношение на Ковид, достатъчно съм писал, но най-общо казано няма начин за избягването му при наличие на социални контакти, а всяка поредна ковид инфекция макар и по-леко прекарвана, може да изостри описаните “проблеми“, тъй като вирусът има значително невротропно действие.

 

Така че, спазвайки основния принцип в медицината “Primum non nocere“ или преди всичко не вреди, съм длъжен да отбележа тези мои аргументирани съмнения и да предложа заинтересованите лица и най-вече президентът да бъдат уведомени за това (примерно чрез американският посланик у нас), за да направят информиран избор.

 

След тази информация, ако бях на мястото на Президента и/или на личният му лекар,

веднага бих спрял:

  1. Приема на розувастатин, като до месец би се очаквало подобрение в състоянието, ако лекарството е причина. След това бих преоценил нуждата или най-малко дозата на розувастатина за разумно намаление на холестерола, ако има изобщо нужда според липидния профил.
  2. Приема на системен антихистамин fexofenadine, чийто ефект припокрива ефекта на спрея fluticasone/azelastine, който е достатъчен за третиране на локалния проблем - сезонната сенна хрема, още повече че президентът, както е споменато, няма други алергии и затова не се очаква допълнителна полза от допълнителен системен антихистамин, но от избягването му може да се очаква избягване и от описаните и възможни системни нежелани негови странични действия.
  3. По отношение на ГЕРБ, вместо хронична употреба на фамотидин с възможните описани странични действия, бих предпочел отново локален натурален продукт без странични действия таблети за смучане през деня за неутрализиране на киселините. Той образува  по лигавицата тънък филм с бариерен ефект, който я предпазва от контакт със стомашните сокове и вечер при нужда преди лягане Gaviscon, образуващ защитен слой по повърхността на стомашното съдържимо, за да възпрепятства изтичането на стомашна киселина от стомаха към хранопровода, където причинява болка и дискомфорт (ГЕРБ). Допълнително трябва да се спазват и определени хранителни навици.

Д-р Светлозар Сардовски, Медицински център "Аргомедика" 

Прикачени файлове

Health-Summary-2.16.pdf

Коментари

Здравейте д-р Сардовски.!Вие повдигате един много важен и подминаващ от всички въпрос ,какъвто е въпросът за лечението и грижата на възрастните хора, след 65 години. Гериатрията е важен клон от вътрешната медицина ,тъй като се занимава с всички въпроси ,които възникват при обслужването на тази група пациенти.Въпросите са : социални ,правни,психологични ,медицински и най- вече терапевтични ,касаещи клиничните лекари обслужващи гериатрични пациенти. Но такъв клон от медицината не се преподава в МФ и не се включва в учебните програми на висшето образование. В някой държави ,това вече е направено.Гериатричната оценка е много важна и включва физическа,функционална и психо социална оценка на възрастните хора и чак след това се определят терапевтичният план и подход ,които са строго индивидуализирани и съобразени с индивидуалният профил . Медицинските въпроси ,които могат да възникнат и трябва да се обсъждат от професионален екип, могат да се групират най- общо в следните направления:
• функционално състояние на пациента,
• физическото му здраве в което се намира/ тук се включва- зрение,слух,хранене,стабилизиране на походката и предотвратяване на падане,уринарни нарушения,артритни увреждания/
• полипрагмазия и съвместяване на лекарствата / за ятрогенията ,колегата спомена/
• когнитивна оценка ,която включва психични нарушения по типа на сенилна деменция, Алцхаймер, нарушен сън и т. н.
Това мога да допълня с моя коментар . И още, самите коментари са важни в случая .Те водят до размисъл ,изводи и препоръки. От тях има по- голяма полза.Поздравления за написаното от д-р Сардовски и за това че прави тази провокация за обсъждане.

Напълно съм съгласен с направените промени в лечението,ако ставаше дума за друг пациент.НЕ съм съгласен с диагнозите,прекалено банални са