Публикация

6 прости правила за съхранение на храната по празниците

Прясното месо в хладилник от три до пет дни, картофите на тъмно и хладно...


Прясното месо да се съхранява в полиетиленов плик от 3 до 5 дни в хладилник, а после - във фризер. Препоръчително е също да се разфасова на отделни порции, след което да се постави в чисти неупотребявани полиетиленови пликове.

Това твърди проф. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той препоръчва спазването на още пет прости правила, които да ни помогнат да съхраним храната, така че да остане свежа и да не предизвика вредни последици за здравето, особено по празниците.

Замразяването е най-добърият метод за консервиране на храната през зимата в сравнение с другите способи като осоляване, затваряне в буркани и т.н. При този метод се запазват голяма част от витамините. Замразяването обаче няма ефекта на стерилизацията - т.е. не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.

Ябълки, поставени между зеленчуците, забавят процеса на развалянето им. Ябълките обаче, най-вече повредените и гнилите, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци. Затова, когато подреждате фруктиерата вкъщи, не бива да оставяте продължително време бананите до ябълките.

Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място”, съветва проф. Хаджикинов.

При консервирането на храните, независимо от метода, трябва строго да се спазват съответните технологични параметри. Например при стерилизацията това са температурата и нейната продължителност, а също и херметизацията на затворените буркани. При осоляване - концентрацията на готварската сол, при замразяването - съответната температура. В противен случай има рискове при консумирането на тези храни.

Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. Те са за еднократна употреба и при измиване абразивните гъби, а също и използваните твърди четки при бутилките, набраздяват тяхната повърхност и така създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.

Коментари