Публикация

Помогнете на имунната система с точните храни

Редовно миене на ръце с антибактериални сапуни и кихането по правилния начин понякога не е достатъчно, за да ви предпази от честото зимно боледуване.


Настинките, простудите и грипът обаче могат да бъдат преборени с правилните храни. Консумация на някои изненадващо питателни продукти може да подсили ефективно имунната система и да я направи непревземаема за вирусите.

Другото важно нещо, което не трябва да забравяте, ако искате да бъдете здрави, са течностите. 8-те чаши вода или чай на ден са задължителни и през зимните месеци.

Вижте кои са храните, които осигуряват безпроблемното функциониране на имунната система.

Кисело мляко
Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко, са здравословни бактерии, предпазващи червата и чревния тракт от болестотворни микроорганизми.
Макар пробиотиците да се намират и под формата на различни фармацевтични препарати, изследване на Университета във Виена показало, че всекидневният прием на една чаша кисело мляко е също толкова ефективен за повишаването на имунната система, колкото и поглъщането на хапчета.
Препоръчителен доза кисело мляко – по една чаша на ден.

Овес и ечемик
Двете зърнени култури са богати на бета-глюкан - вид фибри с антимикробни и антиоксиданти свойства, по-силни дори и от тези на ехинацеята.
Когато животни ядат овес и ечемик, те по-рядко се заразяват с инфлуенца и антракс. При хората приемът на тези продукти води до стимулиране на имунната система, ускоряване на заздравяването на раните и засилване на действието на антибиотиците. 
Препоръчителен доза овес и ечемик: Пълнозърнести продукти трябва да се консумират поне веднъж дневно. 

Чесън
Този родственик на лука изобилства от естествения антибиотик алицилин, който лесно побеждава инфекциите и бактериите. 
Британски учени давали в продължение на дванайсет седмици чесън на 126 души, като резултатът бил, че тези хора по-рядко изпадали в плен на простуди и грип. Друго изследване пък показало, че хората, които обичат чесън и ядат поне по шест скилидки на седмица, по-рядко боледуват от рак на стомаха.

Препоръчителна доза чесън: Две сурови скилидки на ден. Друг вариант е да прибавяте счукан чесън към приготвените от вас ястия поне три-четири пъти седмично.

Риба
Селенът, който може да бъде открит в морски дарове като рибата, стридите, раците, омарите и мидите, помага на белите кръвни телца да произвеждат повече протеини, чиято роля пък е да изчистват грипните вируси от тялото.

Сьомгата, херингата и скумрията са ценни източници на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпаленията и предпазват белите дробове от настинки и други респираторни инфекции.
Препоръчителна доза риба: Три пъти седмично.

Чай
Изследване на университета „Харвард” установило, че хората, които пият по пет чаши черен чай на ден в продължение на две седмици, имат в кръвта си десет пъти повече естествен интерферон (вещество, което се бори с вирусите), отколкото тези, които приемат плацебо или просто топла вода.

Причината за това е, че една от аминокиселините, които са отговорни за стимулирането на имунната система - L-теанин, се намира в изобилие както в черния, така и в зеления чай.

Препоръчителна доза чай:  Три пъти по една чаша чай на ден. Ако искате да извлечете максималната доза антиоксиданти от своя чай (особено ако е в стандартните торбички), потапяйте торбичката нагоре-надолу, в продължение на поне една минута.

Сладки картофи
Може и да не мислите за кожата си като част от вашата имунна система, но този важен орган, покриващ цялото ви тяло, изпълнява ролята на първата преграда, която застава срещу бактериите и вирусите.

За да бъде силна и здрава кожата, тя се нуждае от витамин А. Този витамин играе главна роля при производството на съединителната тъкан - ключова съставка на кожата. Един от най-добрите начини да си набавите витамин А чрез всекидневното си меню е чрез консумацията на храни, съдържащи бета-каротин, който вашето тяло превръща във витамин А.

Препоръчителна доза сладки картофи: По половин чиния два-три пъти седмично.

Гъби
В продължение на векове хората по цял свят са използвали гъбите като средство за подобряване на състоянието на имунна система.
Съвременните изследователи са открили защо. Оказва се, че гъбите повишават производството и активността на белите кръвни телца, което ги прави по-агресивни, а това е добре, когато имаш някаква инфекция.

Препоръчителна доза гъби: Три пъти седмично, по няколко приготвени по ваш избор гъби.

Коментари