Публикация

Над 6900 служители на Спешната помощ преминаха обучение по проекта ПУЛСС

Над 6900 служители на Спешната помощ преминаха обучение по проекта ПУЛСС

6906 служители от системата на спешната медицинска помощ в страната преминаха теоретично и практическо обучение по проект ПУЛСС („Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“). До края на април в курса участваха 5761 служители от центровете за спешна помощ и 1145 – от спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала, информира Министерството на здравеопазването.
По този начин е преизпълнен заложеният индикатор по проекта, а именно „6892-ма служители на ЦСМП и СО“.


Домакин на обученията беше Националният център за обучение и квалификация в системата на спешната медицинска помощ.

Лекциите и практическите упражнения бяха водени от доказани лекари с богат професионален опит

В рамките на обучителната програма бяха проведени теоретични лекции за приложението на медицинския триаж и протоколи за поведение при пациенти със спешни състояния (респираторни нарушения, нарушения в циркулацията, травматични състояния, неврологични нарушения, интоксикации, спешни състояния в детската възраст и др.), както и практически упражнения, свързани с оценка на спешното състояние и прилагането на различни техники за осигуряване и поддържане на проходимост на дихателните пътища, кардиопулмонална ресусцитация и дефибрилация, мениджмънт на травмата, животоспасяващи и животоподдържащи техники при педиатрични пациенти и др.


Министерството на здравеопазването изпълнява проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.

Основната цел на проекта

е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС е 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение му е 30.09.2023 г.

Коментари

Изключително полезна програма, която до голяма степен, ще помогне на лекарите в спешната помощ,да се ориентират по добре в определени случаи, както и тяхната правилна реакция.Аз имах удоволствието да им чета лекциите за спешните състояния, свързани с кървене от гастро-интестиналния тракт,и поведението при тези състояния.