Публикация

5 май - Световен ден за хигиена на ръцете

5 май - Световен ден за хигиена на ръцете

На 5 май отбелязваме Световния ден за хигиена на ръцете. Тази година посланието на кампанията, организирана от Световната здравна организация (СЗО) е „Заедно можем да ускорим действията за предотвратяване на инфекции, свързани с медицинското обслужване (ИСМО) и антимикробната резистентност (АМР) в здравеопазването и да изградим култура на безопасност и качество, в която подобряването на хигиената на ръцете е с висок приоритет“.

 

УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ подкрепя и се включва в глобалната инициатива на СЗО „Спаси живот - почисти ръцете си“ и следва призива на организацията да се ускори напредъка за постигане на ефективна хигиена на ръцете на мястото на медицинските грижи!

 

ИСМО са сред най-честите нежелани събития, възникващи в контекста на предоставянето на здравни услуги – те вредят на пациентите, посетителите и здравните работници и натоварват значително здравните системи.

  • От всеки 100 пациенти в болници за спешно лечение, 7 пациенти в страни с високи доходи и 15 пациенти в страни с ниски и средни доходи ще получат поне една инфекция, свързана с лечението им по време на болничния си престой. Средно 1 на всеки 10 засегнати пациенти ще умре от тази инфекция.
  • Въздействието на болничните инфекции и антимикробната резистентност върху живота на хората е неизчислимо. Над 24% от пациентите, засегнати от сепсис, свързан със здравните грижи, и 52,3% от пациентите, лекувани в интензивно отделение, умират всяка година. Смъртните случаи се увеличават два до три пъти, когато инфекциите са резистентни на антимикробни средства.
  • Хората в интензивни отделения и новородените са особено изложени на риск. Приблизително 1 от всеки 4 случая на лекуван в болница сепсис и почти половината от всички случаи на сепсис с органна дисфункция, лекувани в отделения за интензивно лечение за възрастни, са свързани със здравни грижи.

Малко факти относно миенето на ръцете:

  • Повечето хора мият ръцете си само за 6 секунди;
  • Около 33% от хората не използват сапун, когато мият ръцете си;
  • До 80% от заразните болести се предават чрез допир;
  • Неправилното измиване на ръцете допринася за почти 50% от всички огнища на болести, причинени от храна.

„Хигиената на ръцете спасява милиони животи всяка година, когато се извършва в правилните моменти по време на предоставяне на медицински грижи. Освен това е интелигентна инвестиция, която предлага изключителна възвращаемост за инвестираните средства. Чистата грижа е знак на уважение към тези, които търсят медицинска помощ и защитава здравето и на медицинските работници, които предоставят тази помощ“, обяснява доц. Росица Вачева, дм - Началник на Лабораторията по Микробиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и п Председател на УС на Българска Асоциация за превенция и контрол на инфекциите.

Как да мием ръцете си?

Важно е да знаем, че поддържайки добра хигиена на ръцете си, предпазваме както себе си, така и околните. Затова трябва да мием всичките им части – длани, пръсти и нокти, винаги, в продължение на поне 20 секунди с вода и сапун в следните ситуации: когато са видимо замърсени; след кихане или кашляне; когато се грижим за болен; преди хранене; преди, по време на и след приготвяне на храна; след ползване на тоалетна; след досег с животни или изпражненията им; след изхвърляне на боклука; след чистене; преди и след лечение на рана; след смяна на памперс; след контакт с пари и др.

Коментари