Публикация

Д-р Брънзалов: Медицинските дейности за диспансерно болните трябва да са извън регулативния стандарт

Д-р Брънзалов: Медицинските дейности за диспансерно болните трябва да са извън регулативния стандарт

Има леко намаление на парите за направления, особено в частта високоспециализирани медицински дейности. Това заяви в "Денят започва" заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

 

По думите му след негов сигнал до и.д. управител на НЗОК са били взети съответните мерки и е получен отговор, че

въпросните регулативни стандарти ще бъдат преразгледани

"Имаме и писмено уверение, че при следващо заседание на Надзорния съвет тези цифри ще бъдат коригирани", заяви Брънзалов.

В Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари ще настоява медицинските дейности, които се осъществяват на диспансерно болните пациенти, да бъдат извън регулативния стандарт.

 

Според Брънзалов има уверение от ръководството на Касата, че няма да има санкции при превишаване на броя направления за такива дейности. Настояваме това да бъде оптимизирано, коментира д-р Брънзалов.

Коментари

Това е парадоксално неясен въпрос!    Защо един пациент с особено тежки увреждания не е диспансеризиран за да получи нужното внимане, което очевидно е извън стандартите за нормалност?

Сигурно Експерт - Офталмолозикте трябва да отговорят на този въпрос!  В едно с Министъра на това Министерство! Защото случаите са много специални и не могат да се изследват с апаратурат понастоящем на разположение в Очните клиники в България! С изключение на някои частни болнични заведения! Но пък и квалификацията на специалистите е под въпрос!

Да не цитирам уронващи авторитета на някои официални представители в този сектор - на отговорна длъжност  случаи.