Публикация

Д-р Ст. Константинов: Скъпи кардиопроцедури се правят на здрави пациенти

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че много често в инвазивната кардиология се правят скъпи процедури на здрави пациенти. Това ставало ясно от доклади на медицинския одит и на здравната каса.


“Такива скъпи процедури се правят често на здрави пациенти, които нямат нужда от тях, защото са много хубави и с много добра цена пътеките. Източване е популярният израз на медиите. Но на практика, когато се прави нещо на пациент, от което той няма нужда, можем да го класираме директно като източване”, обясни министър Константинов пред Би Ти Ви.

Той заяви, че у нас никой не би правил инвестиции в нещо, което е недофинансирано и което не се възвръща.

По повод оплакванията от орязването на средствата за инвазивна кардиология, които от догодина ще стигат за 2700 души вместо за 5000, министър Константинов заяви, че тези сметки подлежат на дискусия. Според него основните притеснения на кардиолозите са свързани с това, че са намалени с около 20% цените на клиничните пътеки, които изпълняват.

„През годините беше негласно споделяно мнението, че ако има нещо, което се плаща на 100% и може би повече в медицината, това са точно пътеките по инвазивна кардиология. Ако се отваряха болници, те бяха предимно точно в тази област. Сметките, които колегите изнасят, предстоят на дискусия, те са заинтересована страна и е спорно дали тези сметки са точно такива”, каза министърът.

Той призна, че наистина този метод на лечение на инфаркта е модерен и трябва да бъде развиван. “Но по никакъв начин не мога да се съглася, че досега са били 15% недофинансирани”, каза още д-р Стефан Константинов.

Коментари