Публикация

Вегетарианска диета - ползи при рак на простатата (проучване)

Вегетарианска диета - ползи при рак на простатата (проучване)

В обсервационно проучване мъжете, следвали вегетарианска диета след поставяне на диагноза рак на простатата, имат значително по-малка вероятност да получат туморна прогресия или рецидив. Резултатите бяха представени на среща на ASCO през февруари (DOI: 10.1200/JCO.2023.41.6_suppl.392).

 

Причините за рак на простатата са неизвестни. Рисковите фактори включват произход (афро-американците са по-склонни да развият болестта) и генетично предразположение (ракът има тенденция да се разпространява в семейства), както и фактори, свързани с храненето.

 

Епидемиологичните проучвания вече свързват тумора с по-нисък прием на ликопен, който се съдържа главно в доматите. Това доведе до редица проучвания, опитващи се да използват ликопен за спиране на образуването или прогресирането на тумори. Засега без ясни резултати.

 

Алтернатива може да бъде растителна диета, която освен ликопен съдържа и други антиоксиданти и други вещества, които забавят растежа на рака. Все още липсват доказателства от рандомизирано проучване, което е трудно да се организира, когато става дума за проблеми с храненето.

 

Обсервационното проучване, чиито резултати бяха представени от Vivian Liu от Osher Center for Integrative Health в Университета на Сан Франциско на Симпозиума за пикочно-половите заболявания през 2023 г., може да бъде първата следа.

 

Изследователите са анкетирали 2038 пациенти с рак на простатата в стадий T1-T3a около 31,5 месеца след поставянето на диагнозата за начина им на живот. Диетата е оценена въз основа на информация за 140 храни. През следващите 7,4 години 204 пациенти са развили рак, включително 169 с увеличение на PSA.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Няма съмнение ,че добре подбрана вегетарианска диета с изключване  червените меса,консервираните храни и други вредности следва да се очаква добър оздравителен и профилактичен ефект.Не бива да забравяме,че червените меса дължат цвета си на високото съдържание на желязо и то се ползва от бързо делящите се клетки за да се делят още по-бързо!!!