Публикация

„Без паника”: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа?

„Без паника”: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа?

Често ставаме свидетели на пътнотранспортни произшествия. Със затопляне на времето движението по пътищата става все по-интензивно и разнообразно – освен леки и тежкотоварни автомобили, в трафика се включват и мотоциклети, скутери, велосипеди, тротинетки и други. Как трябва да реагирам при инцидент?

В оказването на първа долекарска помощ на пострадал при катастрофа има железни правила

Най-важно е да запазим самообладание и да не изпадаме в паника, съветва д-р Иван Георгиев, част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на ВМА.

 

Първото нещо, което трябва да направите, е да обезопасите мястото на инцидента. Отбийте автомобила си вдясно извън пътното платно, изключете двигателя, пуснете аварийните светлини и поставете триъгълен знак зад пострадалия автомобил на достатъчно голямо разстояние. Така другите участници в пътното движение ще спрат навреме и няма да подложите на риск собственото си здраве!


Огледайте внимателно мястото на инцидента за изтичане на гориво, пушек, пламък, електрически кабели и искри и едва когато се убедите, че е безопасно, пристъпете към оценка на пострадалите. В случай, че автомобилът е заключен, изберете най-отдалечения прозорец от пътниците и го счупете.

Пребройте хората в автомобила и проверете всички ли са в съзнание

Ако има хора, които не са в съзнание, проверете техните пулс и дишане. Проверете устата и гърлото им за погълнати предмети, след което внимателно огледайте главата, шията, ръцете, тялото и краката за наличието на рани и кръвотечение. При наличие на активно кървене, направете незабавно компресивна превръзка с подръчни средства (чиста кърпа, риза или част от дреха). Помнете, че спирането на кръвозагубата в първите минути след инцидента е решаващо за живота на пострадалия!


Подайте сигнал на телефон 112, след като сте установили броя на хората и тяхното състояние.

Не местете тежко пострадалите, които сами не могат да напуснат превозното средство

Това е работа на екипа на специалистите от „Бърза помощ”. При травми в областта на шията и гръбначния стълб и преместване от немедицинско лице могат да настъпят трайни увреждания. Изключение от това правило е ситуация, при която има непосредствен риск от експлозия или пожар на мястото на инцидента.

Когато пострадалият е моторист, не сваляйте каската му

–  съществува риск от увреждане в областта на шията. При наличие на фрактури на крайниците – те трябва да бъдат шинирани временно с подръчни средства (бинт, колан, клони, дъска и други).  При активно кървене отново трябва да се направи компресивна превръзка и повдигнете краката малко по-високо от главата. Така ще подобрите мозъчното кръвоснабдяване. Поддържането на постоянна телесна температура също е важен фактор в превенцията на шока (при дъжд и студено време – затопляне с одеяла и дрехи, при горещо време сянка и охлаждане).


Осигурете безпрепятствен достъп на екипа на „Бърза помощ” до мястото на произшествието за започването на активна ресусцитация и незабавен транспорт на пострадалите до най-близкия спешен център. Не забравяйте като лице първо, пристигнало на мястото на инцидента, да информирате парамедиците/лекарите какво сте свършили до момента.

Успокоявайте и окуражавайте пострадалите

Кажете им, че ще останете с тях колкото е необходимо – до пристигане на спешните екипи.


Винаги карайте със съобразена с пътната обстановка скорост и спазвайте дистанция. Любителите на високите скорости никога да не забравят, че за разлика от автомобилите, мотоциклетите нямат въздушни възглавници, предпазни колани и купе, което да ги пази.


От години екипите на ВМА, в партньорство с най-голямата мотоорганизация Sofia Riders, организират курс за първа помощ за любителите на високите скорости. Тази година, след 3-годишно прекъсване поради COVID-пандемията, курсът ще бъде възобновен и ще се проведе на 13 май.

 

Елате и чуйте специалистите. Нека бъдем отговорни!

 

Коментари