Публикация

12 май – Международен ден на сестринството

12 май – Международен ден на сестринството

УВАЖАЕМИ РЪКОВОДИТЕЛИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ,


СКЪПИ КОЛЕГИ,


От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви поздравявам с нашия професионален празник – 12 май. Благодаря Ви за лидерските умения, високия професионализъм и милосърдието, които проявявате всеки ден! Благодаря Ви за Вашия упорит труд и отдаденост към нуждаещите се от здравни грижи, въпреки нерешените проблеми на българското здравеопазване.


На 12 май ще отбележим 203-годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл – Жената с лампата, която постави основите на съвременните здравни грижи и модерното сестринство.

Празникът ще мине под знака на 20-годишния юбилей на БАПЗГ

Две десетилетия заедно работихме за утвърждаването на нашите професии и заедно посрещаме новите предизвикателства в развитието на здравните грижи. Заедно ще успеем да се съхраним като съсловие и да продължим напред!


Живеем във време на глобални здравни предизвикателства. Време, в което необходимостта от преодоляването на дефицита на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти става все по-осъзната. Много научни изследвания, стъпили на данни от медицинската практика, показват постигането на подобри резултати при наличието на достатъчно медицински специалисти, които осъществяват нужните дейности в сферата на здравеопазването. БАПЗГ продължава да настоява за бързи и адекватни решения от страна на политиците и отговорните институции за спасяването на здравните грижи у нас. Именно затова на 17 май ще проведем кръгла маса под надслов „20 години по-късно – ще катастрофира ли здравната ни система заради липса на професионалисти по здравни грижи, има ли все още време за решение?“.

БАПЗГ ще отстоява приемането на Национална стратегия за развитието на здравните грижи в България

и на стандарти по здравни грижи, както и осигуряването на достатъчно инвестиции, които да гарантират нужните условия медицинските специалисти у нас да разгърнат своите професионални възможности. Заедно ще се борим за обществено признание и уважение на нашия труд! Необходимостта от инвестиции, привличане на кадри и осигуряване на по-добри условия на труд съществува на глобално ниво. Затова Международният съвет на медицинските сестри (ICN) представи тази година мотото „Нашите медицински сестри. Нашето бъдеще“. Ние се присъединяваме към този призив като казваме „Нашите специалисти по здравни грижи са Нашето бъдеще“.

 

Бъдете здрави, скъпи колеги, и продължавайте да изпълнявате мисията си с любов, чест и достойнство!


С уважение: МИЛКА ВАСИЛЕВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БАПЗГ

Коментари

Деня!  Хубаво! Но признанието не се вижда!