Публикация

Най-големите интернет дразнители

„Дразни” е меко казано. Често ни опъва нервите, играе си с търпението ни и ни се налага да броим до 10, за да се успокоим.


1. Съобщения, съобщаващи за съобщения – пощенската ни кутия е задръстена с писма от Facebook, Twitter и други социални мрежи. В тях най-често ни уведомяват, че еди-кой си е станал приятел с нас, писал е на стената ни или о, страхотно – увековечил се е на обща снимка.

2. Наръчник за социалните мрежи – доста скучно е да се чете обяснение как правилно да се използва Twitter например.

3. Изскачаща реклама – настъпва 2011 година, а все още не сме погребали този досаден формат за реклама. Тя предизвиква повече раздразнение, отколкото постига търсената ефективност.

4. Достъп до интернет – в началото стояхме пред екрана основно в хола, след това в кухнята, а сега достъпът до мрежата е възможен навсякъде – и в спалнята, и в банята... От тази гледна точка Wi-Fi-технологията може да се окаже и вредна.

5. Вируси, спам и т.н. – без коментар.

6. ПоКанИ, пРеДЛоЖеНиЯ И СъОБщЕнИя, нАПиСаНи с ТаКъВ ШРиФт – не е нито смешно, нито удобно, нито красиво. Не е изключено хората, които комбинират главни с малки букви по такъв начин, да страдат от тежко заболяване на мозъка, което по стечение на обстоятелствата се е оказало неизличимо.

7. Абсурдни и странни съкращения – 10x (числото се чете на английски “ten”, а буквата “x” се поставя накрая, за да звучи като “thanks” – на англ. „благодаря”), аналогично е съкращението w8 – чакам, чакай и т.н.

8. Порно – преди няколко години актьорът Джак Никълсън разказа, че е изключил компютъра си, защото изобилието от порно в интернет му пречи да излезе от къщи. Постъпил е дяволски добре.

9. Сайтове, които нямат поддържащи бутони „Напред” (Next) и „Назад” (Back) – научени сме още от детството си да използваме тези бутони в браузера. По някаква причина обаче някои недалновидни уеб мастъри са решили, че можем да се справим и без тях, а това значително ни затруднява.

10. Национални ограничения – има доста сайтове, които не са достъпни за някой потребител, който не живее в съответната страна. Така например не можем да гледаме американски филми от hulu.com, ако не живеем в САЩ. Замислете се, не можем да се наслаждаваме на сериала „Д-р Хаус” в оригинал в деня, когато излиза новият епизод, защото не сме в Щатите.

11. Сайтове с неадекватна навигация – хората влизат в подобни сайтове, за да търсят полезна и кратка информация, а не да се натъкнат на невъзможни маршрути, объркващи знаци и изскачащи банери.

12. Изисквания за парола – паролата трябва да съдържа и букви, и цифри, не по-малко от 3, не повече от 10, без тирета и запетаи и въобще да бъде максимално абсурдна, за да не може драгият потребител лесно да я запомни.

13. Хора, които имат нестихващо желание да коментират – незнайно защо има потребители, които се чувстват компетентни по всички въпроси и искат задължително да коментират. Защо въобще си мислят, че всички се интересуват от тяхното мнение и кому е нужно да чете съвети и коментари, които не е поискал?

14. „Незапълнено задължително поле” –  „Не сте въвели адрес, телефони, още един от телефоните, истинското си име, кратка биография и прякора на съседското куче?”. Дразнещо е, че наистина трябва да се запълнят всички празни полета, за да се регистрирате в стотния сайт.

15. Класации от рода „Топ 15” – да, приятно и весело е да се четат, но популярността им достига наистина страшни размери.

Коментари