Публикация

На фокус: Онколечение по време на бременност

На фокус: Онколечение по време на бременност

Десетата годишна научна конференция на БАМО събра над 200 специалисти


От 12 до 14 май в София се проведе Десетата годишна научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) с международно участие.
При откриването на конференцията председателят на БАМО д-р Мила Петрова направи ретроспекция на развитието на организацията от нейното създаване досега. Тя обърна специално внимание на отминалите две години, като отбеляза, че за този период асоциацията е фокусирала дейността си върху онкофертилитета, подобряването на качеството на живот на пациентите със злокачествени заболявания и професионалното развитие на студентите по медицина.


„През последните две години имаме голям прогрес по отношение на онкофертилитета. Все повече пациенти със злокачествени заболявания, които не са завършили своите репродуктивни възможности, се обръщат към нас за помощ, специалистите по медицинска онкология, така че в БАМО се фокусирахме върху този проблем и продължаваме активно да работим по въпроса“, каза д-р Мила Петрова, като отбеляза доброто партньорство в тази инициатива с лекарите в болница „Надежда“ и допълни: „Благодарение на усилията на специалисти по репродуктивна медицина, онколози, фармацевти, анестезиолози, неонатолози и психолози мога да кажа, че БАМО в колаборация с болница „Надежда“ е най-добрият център за съхранение на онкофертилитета на пациентите.“

 

д-р Мила Петрова
д-р Мила Петрова

 

По отношение на дейността на организацията за подобряването на качеството на живот на болните със злокачествени заболявания д-р Петрова каза, че са организирани два семинара, фокусирани върху пациенти с колоректален карцином и с рак на гърдата. По всяка от локациите са поканени експерти по хранене, физиотерапия, рехабилитация, психолози, специалисти по образна диагностика и сексуално здраве. Целта е специалистите да обяснят на пациентите как да се справят със затрудненията, с които се сблъскват по време и след лечение, както и да им дадат съвети по какъв начин да продължат живота си възможно най-пълноценно.


Д-р Петрова отчете и засилената

работа на асоциацията с младите хора, изучаващи медицина

„БАМО подаде ръка на студентите. Още от миналата година те са добре дошли на нашите конференции, включително на всичките активности, които организираме“, добави тя.


За първи път тази година по време на научна конференция бе организирана специална сесия, в която специализанти по медицинска онкология, лъчетерапия и хирургия бяха изцяло ангажирани със студентите по медицина, където дискутираха клинични случаи от практиката. За първи път на конференцията на БАМО лектор беше и студентка по медицина, която през последните две години е отделяла от времето си, за да работи в болница „Надежда“.

Десетата годишна научна конференция на БАМО

събра на едно място над 200 представители на медицинската общност от цялата страна – онколози, хирурзи, лъчетерапевти, специалисти по репродуктивна медицина, акушер-гинеколози, кардиолози, ендокринолози, фармацевти, патолози и студенти по медицина.

Лектори бяха 44 водещи специалисти от 18 лечебни заведения

– УМБАЛ „Александровска“, Военномедицинска академия (ВМА), Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология – София (УСБАЛО – София), Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ), УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, УМБАЛ „Св. Марина“, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Надежда“, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“, УМБАЛ „Софиямед“, МБАЛ „Сърце и мозък”, МБАЛ „Св. София“, МБАЛ „Сердика“, УМБАЛ „Каспела“ и Комплексните онкологични центрове в Пловдив и Враца.

 

Конферения на БАМО

В рамките на конференцията се проведоха 4 научни сесии

В първата бяха представени и дискутирани оперативни процедури за съхраняване на фертилитета при пациентки със злокачествени хематологични заболявания, белодробен карцином и бременност.

 

Специалистите обсъдиха и важността на своевременната и адекватна реанимационна помощ, лечение на пациенти със солидни тумори и възраст над 65 години, палиативни грижи в България.

Специален гост-лектор беше доц. д-р Габор Липосиц, клиничен онколог, член на ESMO

(Европейска общност по медицинска онкология). В презентацията си той засегна темата за необходимостта от непрекъснати грижи (медицински, психологически, социални) при лечението на болни със солидни тумори. Втората научна сесия се фокусира върху спешните състояния в онкологията през погледа на неврохирург, лъчетерапевт, кардиолог и ендокринолог. В третата, изцяло дискусионна, сесия водещи медицински специалисти дебатираха върху предизвикателствата в лечението на олигометастатичния рак на гърдата в клиничната практика. По време на последната сесия бяха представени българските научни постижения в сферата на онкологията от изминалата година.

 

Част от конференцията бяха и 10 сателитни симпозиума на фармацевтични компании.


За втора поредна година форумът се организира в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД).

Коментари

В научната сесия младите онколози бяха фантастични!

Дебютира с чудесно представяне и кандидат- онколог, Д-р Хаджиева!